Primorsko-goranska županija izašla iz ‘lockdowna’: Ponovo otvorene terase i trgovina s odjećom i obućom

Twitter

Primorsko-goranska županija danas izlazi iz ‘lockdowna’ u kojemu se nalazila posljednja dva tjedna. Od danas se tako otvaraju terase kafića i trgovine s odjećom i obućom, te smiju raditi od 7 do 19 sati. Teretane i igraonice i dalje ne mogu otvoriti svoja vrata. 

“Ovo su jako stroge mjere, ali to je jedini način da zaustavimo širenje epidemije”, rekao je Mladen Šćulac, načelnik Stožera civilne zaštite tada.

U trenutku kada je PGŽ uvela ‘lockdown’ evidentirano je bilo 382 nova slučaja zaraze koronavirusom. Udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova iznosio je 32 posto, dok je u bolnicama je bilo 188 ljudi.

Jučer je udio pozitivnih osoba unutar broja laboratorijski obrađenih testova značajno pao i iznosio je 16,1 posto udjela, od 985 testiranih samo je 159 bilo pozitivnih. Dan prije je obrađen 961 uzorak, među kojima je 271 ili 28,2 posto covid pozitivno, u subotu je umrlo šest osoba.



Mjere koje vrijede od danas

  • Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 20 osoba.
  • Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 8 osoba iz najviše 2 kućanstva.
  • Obustava rada teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara u zatvorenom prostoru.
  • Obustava održavanja dječjih igraonica i radionica u zatvorenom prostoru.
  • Obustava održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa i kino projekcija.
  • Ograničavanje radnog vremena u trgovinama u kojima je dozvoljen rad od 6:00 do 19:00 sati (ne odnosi se na trgovine koje prodaju naftne derivate čije radno vrijeme nije ograničeno ovom odlukom, osim za prodaju ostalog asortimana u ponudi čija prodaja nakon 19:00 sati nije dopuštena).
  • Obustava rada casina, automat klubova i uplatnih mjesta za igre na sreću.
  • Ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i pružanja ugostiteljskih usluga na obiteljskim gospodarstvima koje se može odrediti u vremenu od 6:00 do 19:00 sati. (odnosi se na pružanje usluga na otvorenim terasama, odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje)
  • Iznimno od protuepidemijske mjere ugostiteljskim objektima iz skupina ‘Hoteli’, ‘Kampovi’ i vrste Učenički ili Studentski dom ili Akademis iz skupine ‘Ostali ugostiteljski objekti za smještaj’ dopušten je rad, odnosno usluživanje u zatvorenim i otvorenim prostorima samo za goste koji u njima koriste uslugu smještaja, odnosno učenike ili studente.
  • Iznimno ovoj protuepidemijskoj mjeri, ugostiteljskim objektima dopuštena je dostava, odnosno isporuka hrane, pića, napitaka i slastica, koju mogu vršiti bez ograničavanja radnog vremena uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera na jedan od sljedećih načina:

Osobnim preuzimanjem pred ulazom u ugostiteljski objekt bez ulaska u isti.

Dostavom iz ugostiteljskog objekta vlastitim dostavnim vozilom:

Dostavom iz ugostiteljskog objekta temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe (pravne ili fizičke-obrtnici), koji su registrirani i upisani u Upisnik subjekata u poslovanju s hranom.

Takozvanim ‘drive-in’ načinom.

  • Zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih ustanova koje pružaju uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi, iznimno od protuepidemijske mjere posjeti su dopušteni.

Posjetiteljima koji predoče negativan PCR ili brzi antigenski test na COVID-19 koji nije stariji od 48 sati.

Posjetiteljima koji predoče pozitivni PCR ili brzi antigenski test kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 pri čemi je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska u posjetu.

Posjetiteljima koji predoče potvrdu o preboljeloj bolesti COVID-19 (ne stariju od 180 dana) izdanu od liječnika.

Posjetiteljima koji predoče potvrdu o cijepljenju iz koje je vidljivo da je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv COVID-19 ili od cijepljenja jednom dozom, ako se radi o cjepivu koje se prima jednom dozom.

Psjetitelji kojima su iznimno dopušteni posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih ustanova koje pružaju uslugu smještaja u sustavu soijalne skrbi, obavezni su koristiti zaštitne postupke i opremu prema zahtjevu pružatelja usluge u sustavu socijalne skrbi.

  • Obvezu nošenja maski na otvorenom kad nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra.
  • Preporuka pojačanog nadzora uvedenih nužnih epidemioloških mjera, a osobito mjera koje se odnose na javna okupljanja, javni prijevoz te na rad trgovina/ trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.
  • Preporuka da se u svim sportskim objektima u kojima su dozvoljena natjecanja i treninzi ne koriste svlačionice.

Hrvatskoj 410 novih slučajeva zaraze, preminula 51 osoba

Komentari