PRIPREMITE SE! A1 diže cijene, stižu veći računi: ‘Odlučili smo primijeniti indeksnu klauzulu’

Foto: Boris Kovačev/CROPIX

Nakon što su dobili pozitivno mišljenje regulatora (HAKOM-a) telekomi koji posluju u Hrvatskoj poput Hrvatskog Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Iskon u svoje opće uvjete poslovanja su uveli indeksnu klauzulu, odnosno mogućnost dizanja cijena u skladu s inflacijom.

U Hrvatskoj je inflacija prošle godine bila 10,8 posto, što znači da je to maksimalni postotak koliko telekomi mogu dignuti cijene svojih usluga. Tragom toga poslali smo upit hrvatskim telekomima kako bismo vidjeli kada namjeravaju podignuti cijene svojih usluga.

Iz Hrvatskog Telekoma su nas obavijestili kako još nisu donijeli odluku o mogućem usklađenju cijena, prenosi Dnevno.hr.

“U slučaju donošenja takve odluke ćemo pravovremeno, najmanje 30 dana prije eventualne primjene, obavijestiti korisnike”, izvijestili su iz HT-a.



Povećavaju račune za 8,5 posto
Isti odgovor smo dobili iz Iskona, koji su također objavili kako još uvijek neće dizati cijene, a ako ih budu i dizali, o tome će obavijestiti svojem korisnike 30 dana ranije.

Više račune će od 1. srpnja dobiti korisnici A1 Hrvatska. Ipak, kako nam kažu iz tvrtke, povećanje neće biti 10,8 posto koliko im je dozvoljeno, već samo 8,5 posto.

“Zbog nekoliko godina nestabilnih tržišnih uvjeta, velikih izazova u poslovanju i visokoj stopi inflacije, od 1. srpnja A1 Hrvatska primijenit će indeksnu klauzulu na mjesečne naknade tarifa, paketa i opcija definiranih službenim cjenikom kompanije, odnosno iskoristiti zakonsku mogućnost usklađivanja cijena jednom godišnje za iznos inflacije u prethodnoj godini.

Prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. godini prema Državnom zavodu za statistiku iznosila je 10,8 posto, a A1 Hrvatska primijenit će usklađivanje koje je manje od službene stope inflacije i iznosi 8,5 posto. I nakon ovog usklađivanja ponuda A1 ostaje najkonkurentnija na tržištu. Indeksna klauzula ne primjenjuje se na ostale stavke računa koje nisu mjesečna naknada tarifa, paketa i opcija, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, ICT usluge, jednokratne naknade i rate za uređaje te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Također, korisnici popuste na koje imaju pravo nastavljaju ostvarivati sukladno ugovorenim uvjetima”, napisali su nam iz A1 Hrvatska napomenuvši kako će korisnici prvi račun s usklađenim iznosom primiti u kolovozu.

Nije moguće raskinuti ugovor bez naknade
Iz tvrtke upozoravaju kako zbog primjene indeksne klauzule nije moguće raskinuti ugovor bez naknade, jer je to bilo omogućeno početkom godine prilikom izmjene Općih uvjeta poslovanja.

“U telekomunikacijskoj industriji u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji postoje mnogobrojni primjeri operatora koji dulji niz godina primjenjuju indeksnu klauzulu. Uobičajena je u ugovornim odnosima u industrijama poput osiguravajuće i građevinske, kod zakupa poslovnih prostora kao i u brojnim drugim odnosima te je u uvjetima visoke inflacije unatrag godinu dana postala sve prisutnija i na domaćem tržištu”, stoji u obavijesti A1 Hrvatska.

Što se tiče Telamacha Hrvatska, njihov odgovor još nismo dobili, a objaviti ćemo ga čim nam ga pošalju.

Komentari