PRIVEDEN FIKRET ABDIĆ! Nakon što je Interpol na zahtjev Hrvatske raspisao međunarodnu tjeralicu za njim!

Screenshot

Nakon što je Interpol na zahtjev Hrvatske raspisao međunarodnu tjeralicu za Fikretom Abdićem, koji trenutno obnaša dužnost načelnika općine Velika Kladuša u BiH, u četvrtak su ga priveli pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), potvrdili u članovi njegove obitelji.

“Privodimo vas po zahtjevu Interpola Zagreb a Sud BiH će odlučiti što će s vama biti”, rekao je Abdiću pripadnik SIPA-e na snimci koju je na mrežne stranice postavila Laburistička stranka čiji je Abdić formalni čelnik.

Policijski djelatnik pročitao je obrazloženje po kojemu hrvatsko pravosuđe tereti Abdića za kazneno djelo zloporabe službenog položaja i ovlasti za što je predviđena kazna do deset godina zatvora.

Nakon kaznene obrade u policiji Abdić će biti predan Sudu BiH koji treba odlučiti jesu li ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Hrvatskoj. On ima hrvatsko državljanstvo.Inače, tjeralica za Abdićem raspisana je nakon što je Vrhovni sud Hrvatske u prosincu 2019. godine prihvatio žalbu DORH-a i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Abdić bio oslobođen optužbi za počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600 tisuća kuna a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Voloskom vrijednu 1,9 milijuna kuna.

Uz to, tereti ga se da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih tvrtki, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

Podsjetimo, Abdić je 2002. godine na Županijskome sudu u Karlovcu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina u Bosanskoj Krajini, a 2005. hrvatski Vrhovni sud mu je smanjio kaznu na 15 godina.

Po izdržanoj kazni otišao je u BiH. Ništa ga nije zaustavilo da se ponovno politički angažira pa je pobijedio na izborima za načelnika Velike Kladuše.

Komentari