Problemi u Zračnoj luci Pula doveli do borbe sindikata

HRT

Ova je priča trebala biti priča o neuspjelom mirenju Zračne luke Pula i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije. Tako je i bilo; dok se nije umiješao još jedan sindikat, onaj Nezavisni.

Lani 777 tisuća, a ove godine tek 83 tisuća putnika prošlo je kroz Zračnu luku Pula. Zbog pada prometa upitne su i plaće. Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije za svojih 40-ak članova u Zračnoj luci zahtjeva – da nitko ne može dobiti plaću ispod visine državnih potpora od 4.000 kuna te da se dok traju umanjena prava radnika ne može otkazivati ugovor o radu.

Zahtjevi nisu prihvaćeni

I Sindikat Istra, Kvarnera i Dalmacije i Nezavisni sindikat Zračne luke Pula prihvatili su smanjenje plaće za 15 posto za razdoblje od 1. listopada do kraja 2021. godine. No, Uprava nije spremna na suradnju. Uprava se, kaže predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije – ne želi odreći prava da otkazuje ugovore o radu.

Direktorica Zračne luke Pula Nina Vojnić kazala je kako je Uprava, nakon nuspjelih pregovora – otkazala Kolektivni ugovor za Zračnu luku Pula. Dodatno je svoju izjavu pojasnila u priopćenju.



˝Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije nije prihvatio predloženi aneks Kolektivnog ugovora, koji je s tim istim Sindikatom u većem dijelu bio usuglašen, ali koji je zbog samo sebi znanih razloga namjerno odugovlačio pregovore, bez konstruktivne namjere da se na kraju postigne zadovoljavajući dogovor. O svemu tome, dovoljno govori činjenica da je “kućni” sindikat, Nezavisni sindikat Zračne luka Pula d.o.o. prihvatio i potpisao usuglašen tekst Ugovora˝, stoji u priopćenju.

Zračna luka Pula novi Uljanik?

Produženu primjenu Kolektivnog ugovora, dakle sva prava, radnici ostvaruju još tri mjeseca. Nakon toga očekuju se ponovni pregovori. No, čini se kako je Uprava jasna. Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije ne može računati ni na potporu Nezavisnog sindikata koji neće dopustiti da Zračna luka postane novi Uljanik, prenosi HRT

Komentari