Profesor s Fakulteta političkih znanosti komentirao situaciju: ‘Milanovićeva kandidatura izgleda kao trik’

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Trenutno nijedna politička stranka u Hrvatskoj nema dovoljno mandata za formiranje većine u Saboru. U petak je situaciju dodatno zakomplicirala odluka Ustavnog suda koji je objavio da Zoran Milanović, čak i ako podnese ostavku, ne može postati mandatar, ni premijer nove Vlade.

Reakcije na odluku Ustavnog suda su podijeljene. Neki smatraju da je Ustavni sud bio preblag, dok drugi vide tu odluku kao pokušaj državnog udara. Troje sudaca Ustavnog suda nije podržalo tu zabranu, tvrdeći da je “duboko protuustavna”.

Velik dio oporbe oštro je kritizirao odluku Ustavnog suda, a kritike se i dalje nastavljaju. HDZ tvrdi da provodi konzultacije o formiranju većine od 76 zastupničkih mjesta, ali zasad je poznato samo da su razgovarali s manjinskim zastupnicima. Pojavila se ideja o formiranju vlade ujedinjene oporbe koja bi u roku od godinu dana osigurala poštene izbore i zatim se raspustila. Dok čekamo razrješenje ove situacije, pratimo sve ključne događaje vezane uz postizborne aktivnosti u ovom tekstu.

Foto: Mirko Ferlin / CROPIX

‘Polazi se od krive pretpostavke da Milanović želi biti predsjednik Vlade’

Profesor Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu dao je svoj osvrt u Dnevniku Nove TV na nedavnu odluku Ustavnog suda kojom je Zoranu Milanoviću zabranjeno da postane mandatar.



“To je kao kod Shakespearea, puno vike ni za što. Tu se polazi od krive pretpostavke da Milanović želi biti predsjednik Vlade. Mi to još ne znamo, to može biti propagandni trik. Sve ovo o čemu svjedočimo pokazuje da nemate pravo koje bi bilo neutralno i da Ustavni sud po logici stvari uvijek ulazi u nekakvu političku proceduru i odlučuje nekakvom političkom procedurom, većina i manjina.”

Prema Cipeku, postoji jedno ključno pitanje, a to je: Zašto bi Milanović htio biti predsjednik Vlade?

“Meni to više izgleda kao neka vrsta propagandne poruke kojom se htjelo mobilizirati birače. To je samo moja teza. Htjelo se postići to da i predsjednik Republike i predsjednik Vlade dolaze iz istog političkog miljea”, pojasnio je.

Složio se s novinarkom kako je Milanović kršio Ustav, a potom prokomentirao SDP i njegove šanse da oforme Vladu.

“Nada umire posljednja, ali svima je jasno da HDZ ima veće šanse. Uvijek veće šanse ima onaj tko vlada, tko je pobijedio na izborima i zbog toga ima bolju pregovaračku poziciju. Na dva mjesta su poništeni izbori i treba čekati da se ondje ponove, a nakon toga treba čekati da netko predsjedniku donese 76 potpisa”, zaključio je.

GONG se oglasio o odluci Ustavnog suda: Ovakvu reakciju nitko nije očekivao, evo što kažu

Komentari