PROFESORICA KONAČNO PROGOVORILA Sanji i Zoranu neće biti svejedno: ‘Nisu poštovane moje odluke, znanje i stručnost’

Tom Dubravec/Cropix

Bura oko maila kojeg je predsjednikova supruga Sanja Musić Milanović napisala klasičnoj gimnaziji tražeći promjenu ocjene za svog sina iz latinskog i matematike ne jenjava. Prošlog su tjedna profesori i učitelji diljem Hrvatske pobijesnili čuvši kako je inspekcija ministarstva obrazovanja odlučilo pisano opomenuti profesoricu matematike, a nakon što prethodno nije davala nikakve komentare, profesorica je konačno progovorila u velikom intervjuu za Telegram.

Kako je profesorca rekla, ocjene su bile zaključene 20. lipnja, a već u četvrtak 23. lipnja, ravnateljica Martinić-Jerčić i pedagoginja pozvali su je na razgovor (vezano za žalbe roditelja). Rekle su joj što bi trebala promijeniti u svome radu, pošto je riječ o mladoj profesorici koja radi u toj školi manje od dvije godine. Potom je 27. lipnja je pozvana razgovor samo sa ravnateljicom, a potom je, ističe profesorica matematike, ocjenu promijenila zbog eksplicitnog zahtjeva ravnateljice.

“Govori mi da je sada došla i pismena žalba predsjednikove supruge mailom i da su ponovno navedene sve iste primjedbe koje su i ranije bile izrečene. Govori mi da očito nije bio dovoljan prijašnji razgovor i da se radi o predsjednikovoj supruzi, čiji je utjecaj neupitan. Nakon toga ravnateljica je od mene tražila da promijenim ocjene. Za troje učenika koji su imali zaključenu ocjenu 4 tražila je da im se zaključi 5.

 



Rekla je i da, ako se to ne dogodi, znamo da će doći inspekcija, ne samo meni nego i školi. Da će pročešljati cijelu školu, a da to nikako ne želimo jer znamo koji će biti ishod inspekcije. Pitala sam gdje je tu pravda za ostale učenike, a ona je rekla da izvuče prosjeke svih učenika iz razreda pa da vidi ima li netko sličan. Ja sam izvukla te prosjeke i nisam znala po kojem bih kriteriju sada trebala odabrati učenike koji bi trebali dobiti višu ocjenu pa sam pitala nju. Ona mi je odabrala učenike koji bi to bili”, prepričala je profesorica.

Nije bila spremna

Naposljetku je povisila ocjene sedmorici učenika te istaknula kako se bojala ravnateljice. Nije znala što očekivati, naglasila je kako ju na studiju nisu pripremali na pritiske roditelja, a svjesna je i kako više neće predavati u tom razredu.

Dodala je i kako nije razgovarala s profesoricom latinskog koja je također promijenila ocjenu ali nije ovako prošla niti zna kako su se tamo dogodile promjene.  Istaknula je i kako je dobar dio zbornice u njenoj školi za to da se ova priča razjasni do kraja, utvrdi što se i kako dogodilo te da ih brine što oni nisu upoznati s ovom situacijom. U svakom slučaju, mlada se proferica osjeća loše.

 

“Zato što sam svoju odluku i ocjene donijela 20. lipnja i nakon toga se dogodilo to što se dogodilo. Odluke koje sam donijela, sada su izbrisane. Imam osjećaj da nisu poštovane moje odluke, znanje i stručnost”, zaključila je profesorica koju, u trenutku intervjuiranja policija nije ništa pitala, ali koja je najavila da će sve što je rekla u intervjuu, ponoviti i pred policijom, sve do kraja.

Komentari