PROGLAŠENA EPIDEMIJA U HRVATSKOJ Plenković: Zdravstvena sigurnost je najvažnija tema

Zeljko Puhovski / CROPIX

U Banskim dvorima u tijeku je sjednica Vlade, a glavna je tema koronavirus.

Premijer Andrej Plenković uvodno se prisjetio da je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost o koronavirusu i migrantskoj krizi.

Premijer je rekao da je zdravstveno stanje građana najvažnija tema. Rekao je da kolaju razne dezinformacije, pa je odlučio još jednom izvijestiti o svim informacijama. “Proglašena je pandemija, a ministar zdravstva Vili Beroš jučer je i službeno proglasio epidemiju”, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade rekao je da primjer Kine daje nadu da se pandemija može suzbiti uz dobre mjere. Rekao je da je situacija u Hrvatskoj povoljnija u odnosu na druge zemlje. “Svi zaraženi imaju blage simptome i virus se zasad ne razmnožava u Hrvatskoj”, rekao je. Kaže da se broj zaraženih relativno sporo povećava. Trebalo je devet dana da se broj udvostruči.



‘Plaće i mirovine su zagarantirane’

Podsjetio je koje je sve mjere Hrvatska uvela, a posebno je pohvalio transparentnost informiranja javnosti. Podsjetio je da je uvedena karantena za sve strane državljanje koji dolaze iz ugorženih područja. Nema skupova u zatvorenom s više od tisuću ljudi, a premijer je potvrdio da će danas biti donesena još restriktivnija mjera (više od 100).

Rekao je da će ministri zdravstva i obrazovanja imati konferenciju s kolegama iz EU-a, pa će vidjeti kakva su iskustva. Održat će se i sastanci ministara unutarnjih poslova i financija.

”Učinit ćemo sve da se sačuvaju radna mjesta, kako pomoći da se održi likvidnost poslovanja”, rekao je premijer i dodao da će se kombinirati europske i domaće mjere. ”Plaće i mirovine su zagarantirane. Nema razloga za paniku”, rekao je. Kaže da će rješavati gospodarske probleme, ali i ponovio da je najvažnije zdravlje građana.

Ministarstvu zdravstva zaštitna oprema iz robnih zaliha

Pozvao je sve da slijede upute epidemiologa. Podsjetio je da je donesena odluka o zatvaranju škola u Istarskoj županiji.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je 431 testirana osoba u Hrvatskoj, a pozitivno njih 19. Ocijenio je da su sve mjere koje je donijela Hrvatska bile transparentne i učinkovite. ”Mjesta panici nema”, naglasio je.

Donesena je odluka o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT 3) u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu. Bit će na raspolaganju učenicima nižih razreda u Istarskoj županiji koji od petka nemaju nastavu. Htjeli su izbjeći da mala djeca budu na internetu, pa će gledati na televiziji. Za učenike viših razreda i srednjih škola nastavni programi bit će na internetu.

Dopunili su Odluku o osnivanju Radne skupine za unapređenje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj, odnosno proširili nadležnost Radne skupine na praćenje utjecaja koronavirusa na hrvatsko gospodarstvo i predlaganje mjera. Najmanje jednom tjedno izvještavat će o stanju.

Vlada je donijela i Odluku o dodjeli bez naknade, zaštitne opreme iz strateških robnih zaliha, Ministarstvu zdravstva za potrebe zaštite osoblja i djelatnika bolnica, zdravstvenih ustanova i drugih službi od moguće zaraze koronavirusom (COVID-19).

Komentari