PROIZVODNJA PROTUOTROVA PROTIV ZMIJA OTROVNICA Ministar Beroš obilazi lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Imunološki zavod se ponovno pokreće. Izgradnjom tvornice pokrenut će se proizvodnja antioksina protiv ugriza zmija otrovnica, a u sljedećim fazama i cjepiva za koje postoji potreba na domaćem i stranom tržištu. Lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda u Brezju u petak će posjetiti ministar zdravstva Vili Beroš. 

Već se intenzivno obavljaju pripreme kako bi se u rekonstruiranom dijelu postojećih prostora ponovno počeo proizvoditi protuotrov koji je desetljećima spašavao živote diljem Europe.

Posljednjih osam godina protuotrov se nije smio proizvoditi jer je Imunološki 2013. godine izgubio sve proizvodne dozvole.

Zalihe protuotrova koje je za svoje potrebe Hrvatska imala do kraja 2017. godine ponovno su bile valorizirane pa im je rok upotrebe bio produljen i potrajale su do kraja prošle godine. Istodobno su se zbog klimatskih promjena otrovne zmije pojavile i ondje gdje ih prije nije bilo.



Zbog turističke sezone i velikog broja gostiju koji nam dolaze na odmor, a neki od nih neoprezno obilaze mjesta gdje se skrivaju zmije, ove godine je od inozemnog dobavljača nabavljen protuotrov po cijeni od 22 tisuće kuna za jednu dozu.

Komentari