Prosječna mirovina pala ispod 37 posto prosječne plaće ‘Po tome smo najgori u Europskoj uniji’

Ilustracija oto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Predstavnici Matice, Sindikata i Stranke umirovljenika dogovorili su s Vladom isplatu COVID dodatka za umirovljenike, koji će obuhvatiti 850.000 korisnika.

“COVID dodatak je jedna pomoći u ovim teškim vremenima pandemije za naše umirovljenike koji zapravo žive, većina, u siromaštvu. To im je izuzetno potrebno kako bi mogli kupiti sva potreban zaštitna sredstva i dezinficijense”, rekla je predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’.

Istaknula je da su umirovljenici podijeljeni u četiri razreda. Oni s najnižim primanjima dobit će najviše. Svi s mirovinama od 1500 do dvije tisuće dobit će 900 kuna. Oni s mirovinama do 3000 – po 600 kuna, a oni s primanjima do 4000 tisuće – 400 kuna.  “Riječ je o jednokratnoj isplati koja će se isplaćivati na račun gdje primaju mirovinu”.

“Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikatu umirovljenika Hrvatske počeo je pregovore i pisao prvo pismo Vladi i nadležno ministarstvo točno prije godinu dana. I od tada smo u tome, nismo odustali. Naravno da smo i mi pregovarali, željeli smo da budu veći iznosi i sve umirovljenike, ali s obzirom na situaciju ekonomsku i ovo pandemiju, morali smo se, okrenuti na one najraniji koji su najpotrebnije, a to su oni s mirovinama do 4.000 kune”, objasnila je.



Prosječna mirovina 2580 kuna

Naglasila je da je prosječna mirovina 2580 kuna, a ove godine je bilo samo 0,56 posto usklađivanje mirovina.

Tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske Igor Knežević istaknuo je da će novac za isplatu biti iz državnog proračunu, a bit će isplaćeno oko 600 milijuna kuna. Oko 5000 osoba starijih od 65 godina trenutno prima nacionalnu naknadu za starije, riječ je o ženskim osobama uglavnom u ruralnom području, dodao je.

“COVID dodatak se neće ovršivati, neće se ni oporezivati. Bitno je naglasiti i da neće ulaziti u ukupan prihod kada se bude reguliralo besplatan zdravstveno osiguranje”, rekao je.

“U slučaju da je osoba ostvarila mirovinu u Hrvatskoj i nekoj drugoj zemlji tada se iznosi zbrajaju i ne smije prijeći 4000 kuna da bi ostvarili pravo na COVID dodatak”, naglasila je Fortuna.

Knežević je istaknuo kako u Vladinoj odluci postoje neke nejasnoće te će zatražiti dodatno mišljenje.

“Isplate će krenuti krajem 30. travnja i početkom svibnja. Za osobe koji imaju hrvatsku i inozemnu mirovinu rješavat će se u lipnju, a isplata će najvjerojatnije biti u srpnju”.

“Udjel prosječne mirovine pao je u odnosu na prosječnu plaće ispod 37 posto te smo po tome najgori, uz Irsku, u Europskoj uniji. Treba se donijeti nova formula po kojem će se to usklađivati”, istaknuo je.

Komentari