Prošlo je tjedan dana od lansiranja ‘Stop Covid-19’, evo koliko je osoba instaliralo aplikaciju

Screenshot

Prije točno tjedan dana predstavljena je službena aplikacija Stop COVID-19 koja onome tko ju instalira omogućava da dobije obavijest ako je bio u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom. No unatoč javnom predstavljanju i pozivu korisnicima da je instaliraju, aplikaciju je dosad na svoje uređaje instaliralo 35.676 građana.

Među njima je, naravno, znatno više korisnika Androida (28.012) u odnosu na korisnike iOS uređaja (7664). Kako je udio korisnika Androida oko 88 posto, čini se čak da su korisnici iPhonea bili nešto zainteresiraniji za ovu aplikaciju.

Međutim, ako uzmemo u obzir da je 2019. u Hrvatskoj bilo nešto više od 4,4 milijuna korisnika mobitela, postotak onih koji su instalirali aplikaciju Stop COVID-19 prilično je malen.

Od APIS-a doznaju novinari Zima da dosad nitko od onih koji su instalirali aplikaciju nije prijavio da je u međuvremenu dobio pozitivan nalaz niti je podijelio svoje “ključeve”. Naime, aplikacija funkcionira tako da bilježi kontakt s mobitelima koji je također imaju uključenu, i to duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra. U slučaju da korisnik dobije pozitivan nalaz na koronavirus, može putem aplikacije anonimno poslati obavijest koju potom na svoj mobitel dobivaju svi koji su bili s njim na toj udaljenosti i u tom razdoblju.



Zanimljivo je da uključena aplikacija razmjenjuje “ključeve” i s inozemnim aplikacijama koje koriste državljani još nekih europskih zemalja, no neće o kontaktu sa zaraženim obavijestiti osobu iz druge države.

Zasad kompatibilnu aplikaciju imaju i Austrija, Italija, Latvija, Danska, Poljska, Irska i Njemačka, međutim prekogranična interoperabilnost ovih aplikacija na području EU-a još nije uspostavljena. Kako objašnjavaju iz APIS-a, Europska komisija radi na implementaciji tehničke točke – tzv. Federated Gateway, preko koje će nacionalni poslužitelji aplikacija moći razmjenjivati “zaražene ključeve” i tako omogućiti obavještavanje o izloženosti zarazi i osobama koje su (bile) u inozemstvu.

Drugim riječima, u slučaju da ste bili u kontaktu s, primjerice, zaraženim turistom iz Njemačke, na vaš mobitel (još) neće stići obavijest njegove aplikacije, iako je kontakt uredno zabilježen, piše Zimo.

Komentari