Prosvjed pravosudnih službenika: ‘Ministre Malenica podnesite ostavku‘

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Četvrti je tjedan štrajka pravosudnih službenika i namještenika. S obzirom na to da je propao i jučerašnji razgovor s ministrom Malenicom – odlučili su javno prosvjedovati. Oko tisuću djelatnika sudova i državnih odvjetništava iz cijele Hrvatske – stiglo je na Trg sv. Marka i glasno poručilo da ne odustaju od svog zahtjeva – ukupnog povećanja plaće od 400 eura.

Prosvjednici, djelatnici sudova i državnih odvjetništava, koji su došli iz cijele Hrvatske, okupili su se na Trgu bana Jelačića i u organiziranoj povorci stigli na Trg svetog Marka.

Prosvjednici su došli sa zviždaljkama, trubama, bubnjevima i transparentima poput: “Dajte nam tristo da džabe došli nismo”, “Pravosuđe gori, AP s češlja”, “Nepravda u Palači pravde”, “Svi za jednog, povišica za sve”, “Za nas je ovo hitan slučaj”, “Ovo nije norijada” te brojnim drugima.

‘Ministre Malenica, podnesite ostavku’

– Ministre, ako ne razumijte što službenici i namještenici u pravosuđu rade, ako niste u stanju riješiti probleme koji se godinama gomilaju, onda odstupite, podnesite ostavku i povucite se časno dok je još vrijeme. Naše je strpljenje došlo kraju, rekla je Jasminka Kirigin Bastalić iz Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu, nakon čega je oko tisuću okupljenih prosvjednika skandiralo “Ostavka, ostavka”.



Predsjednica SDLSN RH Iva Šušković pozvala je ministra Malenicu i premijera Andreja Plenkovića da razmisle o svemu što je rečeno u četiri tjedna štrajka. S ovakvom snagom i angažmanom štrajkaša ne prihvaćamo ništa drugo nego pozitivan ishod i uspjeh, poručila je.

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Bono Tomašević krivce za nerješavanje nagomilanih problema vidi i u dva reprezentativna sindikata u državnim službama, Sindikatu policije Hrvatske i Nezavisnom sindikatu djelatnika MUP-a koji su, kako je kazao, “jedini ovlašteni da zastupaju sve državne službenike u kolektivnom pregovaranju, ali sustavno godinama zanemaruju osvijestiti poslodavce da su državni službenici potplaćeni”.

Zgrada suda u Vinkovcima još ima “čučavce”

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je sramotnim podatak da neki zaposlenici u pravosuđu ne zarade čak ni minimalnu plaću, a sve zaposlenike u štrajku usporedio je s 300 Spartanaca koji su se u Termopilskom klancu borili protiv perzijske vojske.

Osim na niske plaće, prosvjednici su upozorili na brojne druge probleme kao što su dotrajale zgrade, među kojima zgrada suda u Vinkovcima još uvijek ima “čučavce”, zastarjela radna oprema, nedostatak prostora i odlazak ljudi, što uzrokuje pretrpanost poslom onih koji su ostali u sustavu.

Informatičar snima iskaze svjedoka

– Ministarstvo pravosuđa više se puta oglušilo na pozive na razgovor o problemima u sustavu. Moj posao je sveden na to da većinu poslova obavljam kao producent, snimam iskaze svjedoka i slične poslove, a tek onda obavljam svoj posao. Postoji opravdana opasnost da se naljute i oni u računovodstvu, koji su također preopterećeni, onda neće nitko dobiti plaće, kazao je informatičar na Županijskom sudu u Velikoj Gorici Goran Arambašić i dodao da sve više njegovih kolega napušta radna mjesta na sudovima.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, reagirao je na zahtjeve sindikata koji su se mogli čuti na prosvjedu održanom na Trgu svetog Marka. Rekao je kako ovakva situacija “nije dobra ni za koga” te je pozvao sindikate na potpisivanje memoranduma. Nnije izravno odgovorio na zahtjeve prosvjednika.

– Čuli smo poruke, to je ono o čemu mi razgovaramo zadnjih nekoliko mjeseci. Istaknuo bih samo nekoliko činjenica, od ukupno 77 reformi u Nacionalnom planu otpornosti i oporavka, 17 se odnosi na pravosuđe, rekao je. Ustvrdio je kako njegovo ministarstvo predlaže najviše zakonskih rješenja – ove godine u planu zakonodavnih aktivnosti, od ukupno 240 zakona.

– Jedna od najvećih reformi u području pravosuđa i javne uprave je reforma plaća kroz donošenje novog zakona.(…) Imamo tendenciju povećanja i to ćemo nastaviti i kroz dodatak od 100, 80 i 60 eura, ali isto tako i drugi korak, a to je novi Zakon o plaćama i nove uredbe. Oportuno je da se u drugom koraku povećaju plaće. Najniži koeficijent u državnoj i javnoj službi će biti 0,9. On je sada 0,631. To je stavljeno u zakon, otkrio je.

Komentari