PRVI DAN KLIMATOLOŠKE JESENI Vedro i sunčano, ali se očekuje umjerena do jaka bura

Pixabay

S početkom rujna svi osjećamo dolazak jeseni. Iako je tijekom dana toplo i sunčano, dani su znatno kraći, a jutra hladna i maglovita. Tako je i Hrvatsku 1. rujna zahvatio nestabilan hladan vlažan zrak koji kruži u ciklonalnom vrtlogu iznad srednje Europe, a te manje količine nestabilnog zraka zbog spajanja s nestabilnom zračnom masom nad sjevernom Italijom utječu na vrijeme u našoj zemlji. 

U noći s utorka na srijedu, sa sjeverozapada je došlo do prodora manje količine nestabilnog zraka u sjeverozapadne krajeve unutrašnjosti, a nevrijeme je zahvatilo Hrvatsko zagorje, Kvarner i Gorski kotar.  Prema mjerenjima mreže automatskih postaja pljusak.com palo je i do 13 litara kiše na četvorni metar. Ipak, pred jutro se razvedrilo i mjestimično u unutrašnjosti se uz tokove rijeka stvorila magla.

U unutrašnjosti su jutros izmjerene temperature od 10 do 14, na Jadranu od 16 do 21 ºC, a u planinskim krajevima oko 7 ºC.

U srijedu će biti djelomice sunčano uz slab razvoj dnevne naoblake u gorskoj Hrvatskoj, a na Jadranu će prevladavati sunčano. Na sjevernom Jadranu će poslijepodne zapuhati umjerena do jaka bura.



Najviše dnevne temperature u planinskim krajevima oko 14, u unutrašnjosti od 23 do 25, a na Jadranu od 26 do 29ºC.

Do kraja tjedna prognoziramo stabilizaciju vremena uz postupan porast temperature. Očekuje se i veće sunčano razdoblje.

Na kraju, treba napomenuti kako, prema klimatologiji, s 1. danom rujna počinje klimatološka jesen koja se pak ne podudara s kalendarskim poimanjem jeseni 23. rujna.

Komentari