Prvi rezultati izbora! Brnabić dočekana pljeskom u stožeru: ‘Kako kaže Vučić, dobrodošli na slavlje’

Foto: Tom Dubravec/ Cropix

U Srbiji je u nedjelju u 20 sati zatvorena većina birališta na prijevremenim izborima na kojima ideološki i organizacijski rascjepkana oporba nastoji narušiti desetljenu vlast SNS-a i aktualnog šefa države Aleksandra Vučića, dok od promatrača s terena stižu brojne dojave o incidentima i nepravilnostima.

Srbija je u nedjelju glasala na prijevremenim parlamentarnim izborima, birala zastupnike Skupštine Vojvodine te vijećnike u 65 gradova i općina, uključujući Beograd. Posljednja predizborna ispitivanja javnog mišljenja ukazivala su na prednost vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), no oporba vjeruje da uz izlaznost veću za oko pet posto od uobičajene, ponajprije u Beogradu, može ostvariti pobjedu i time narušiti skoro dvanaestogodišnju vlast SNS-a.

Republička izborna komisija objavila je prve rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji. Rezultati su na 200 obrađenih biračkih mesta. Premijerka i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Ana Brnabić obratila se novinarima nakon izbornog dana u Srbiji. Dočekana je pljeskom i rekla “dobrodošli na slavlje”. “Prema 50 posto obrađenih biračkih mjesta, ja želim građanima priopćiti da naša lista ‘Srbija ne smije da stane’ u ovom trenutku ima 47,1 posto glasova”, rekla je.

Dodala je da Đilasova lista, NADA i Nestorović sigurno ulaze u parlament. “I gotovo je sigurno da ćemo sami imati više od 125 mandata”, dodala je. Posljednja izvješća o procjeni izlaznosti promatračke misije CeSID od 19 sati govore o odazivu birača od oko 55,6 posto. To je za nijansu više nego u travnju 2022. na, također, prijevremenim izborima, inače uobičajenim u vrijeme vlasti SNS-a, kad je do 19 sati glasalo 54,6 posto birača.



Izlaznost nešto veća od 50 posto
Republičko izborno povjerenstvo (RIK) svoje posljednje službene podatke objavilo je u 18 sati do kad je glasalo 51,93 posto upisanih s pravom glasa. U iščekivanju preciznijih podataka o izlaznosti i prvih preliminarnih rezultata s birališta obrađenih prema reprezentativnim uzorcima, na portalima i društvenim mrežama se šire brojne snimke i svjedočenja o nepravilnostima i incidentima koji bude u sumnju u potpunu regularnost izbora.

RIK je službeno potvrdio tek rijetke prijavljene incidente, a izravno osudio tek jedan, kad je promatračkoj misiji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) u vojvođanskom mjestu Odžaci skupna nasilnika razbila automobil nakon što su promatrači zabilježili potencijalne slučajeve izborne korupcije i manipuliranja glasačkim listićima.

Velika zabrinutost
Šef promatračke misije Crte Raša Nedeljkov rekao je novinarima da najveću zabrinutost na današnjim izborima izazivaju slučajevi sustavnog dovođenja birača u Beograd, ne samo iz Srbije već i iz inozemstva, te gužve na biračkim mjestima. Nedeljkov je rekao da su u Novom Beogradu utvrdili da je zbirno mjesto za dovoženje glasača iz Bosne i Hercegovine, uglavnom iz entiteta Republika Srpska, oko Štark Arene, ali i kod tržnog centra Zmaj i Kvantaške pijace, dok su na Palilulu dovoženi birači sa Kosova.

I ove godine vlasti u Prištini nisu dopustile održavanje izbora u sredinama s većinskim srpskim stanovništvom, pa je za sunarodnjake Beograd osigurao glasanje u četiri općine na jugu Srbije. Prema neslužbenim podacima, oni su dovezeni desecima autobusa, mahom sa sjevera Kosova, a navodno ih je glasovalo više od 18.500.

Komentari