Prvih 120 ročnika stiglo na vojno osposobljavanje; Josipa: ‘Prijavila sam se iz ljubavi prema Domovini’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Prva ovogodišnja grupa djevojaka i mladića stigla je danas u Požegu na dragovoljno vojno osposobljavanje. U Bojnu za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva prijavilo se ukupno 120 ročnica i ročnika. U idućih osam tjedana tih će jedanaest djevojaka i 109 mladića proći obuku temeljnih vojnih vještina, javlja MORH.

Služenje dragovoljne vojne obuke prvi je korak do profesionalne vojne karijere, odnosno dragovoljno služenje preduvjet je za karijeru vojnikinje ili vojnika u Hrvatskoj vojsci. Od 2008. godine do danas, dragovoljno vojno osposobljavanje uspješno je završilo 9 519 muškaraca i 1 603 žene.

“Otac, stric i djed bili su dio Hrvatske vojske i zato sam se i ja odlučio za dragovoljno vojno osposobljavanje, zbog želje za pripadnosti Oružanim snagama”, kazao je ročnik Toni Petrak koji na dragovoljno vojno osposobljavanje dolazi iz Slatine.



 Josipa: Prijavila sam se iz ljubavi prema Domovini

Ročnici dolaze iz svih krajeva Hrvatske, od Dubrovačko-neretvanske županije, preko Dalmacije i otoka, Istre, Primorja, Zagreba, središnje i sjeverozapadne Hrvatske do Osječko-baranjske županije i Grada Vukovara, a dvojica ročnika dolaze iz Bosne i Hercegovine.

“Odlučio sam se za dragovoljno vojno osposobljavanje zbog želje za novim izazovom”, ističe ročnik Matija Ratković iz Slavonskog Broda, a ročnica Josipa Smolčić na dragovoljno vojno osposobljavanje dolazi iz Rokovaca i kako kaže, glavni motiv prijave je ljubav prema Domovini. Nakon rasporeda u postrojbe, ročnici su zadužili opremu i potpisali ugovore o dragovoljnom vojnom osposobljavanju i po prvi put ručali u vojničkom restoranu.

Foto: Hina

Tijekom obuke svladat će temeljne vojne vještine

Pred njima su dva tjedna uvođenja u vojno okružje, nakon čega polažu svečanu prisegu, a potom slijedi najvažniji dio petotjedne obuke tijekom koje će svladati temeljne vojne vještine. Obuka se provodi u vojarni “123. brigade HV” u Požegi te vojnim vježbalištima “Novo Selo” i Glavica”.

Anušić: ‘Populariziramo vojni rok dizanjem plaća i povećanjem standarda, to je najvažnija mjera’

 

Uspješnim završetkom dragovoljnog vojnog osposobljavanja, ročnici se mogu prijaviti na Specijalističku vojnu obuku i službeno postati profesionalni vojnici. Oni koji se ne odluče za vojnu karijeru, postaju pripadnici razvrstane pričuve.

 

Komentari