Puljak: Hrvatska je ulaskom u eurozonu i šengenski prostor sada doista integrirana u Europu

Paun Paunović/Cropix

U emisiji Hrvatskog radija “Oporbeni zarez” predsjednik stranke Centar i gradonačelnik Splita Ivica Puljak rekao je da je Hrvatska ulaskom u eurozonu i šengenski prostor sada potpuno integrirana u Europu, ali da je zakazala interna organizacija jer su zakazale reforme.

Na početku emisije rekao je da nije bilo problema na putu od Splita do Zagreba, cestarinu je platio ENC-om te naglasio kako je živio u Europi i da mu je ova integracija jako draga jer sebe smatra i građaninom Europe, i Hrvatom i Dalmatincem.

Doživljaj prošle godine

– Za mene osobno i za našu stranku Centar bila je to godina još jedne pobjede u Splitu. Kada smo na proljeće shvatili da imamo nestabilnu situaciju u Gradskom vijeću odlučili smo još jednom pitati građane žele li da nastavimo ovim smjerom sređivanja situacije u gradu, oni su nam dali još veću podršku. Sada zaista u Splitu radimo izvanredne stvari, nije nam problem raditi 24 sata dnevno i ako treba uložiti još više energije da naš grad zaista procvjeta, rekao je Puljak.

– U ovoj ćemo se godini proširiti kao stranka Centar na nacionalnoj razini, i pokazati da ono što radimo u Splitu možemo učiniti i na nacionalnoj razini. Pokušat ćemo mijenjati smjer, koji se ne može promijeniti u godinu dana, ali možete pokazati kojim smjerom idete, možete napraviti promjene, ja to vidim u Splitu svakodnevno u razgovoru s građanima kojima se taj smjer sviđa, kazao je.



“Zakazale su reforme”

– Hrvatska je ulaskom u eurozonu i šengenski prostor sada doista integrirana u Europu. Nažalost, ostale stvari u Hrvatskoj nisu dobre. Uvijek nas frustrira činjenica da takvi uspješni na međunarodnoj sceni nisu rezultirali uspjesima na internoj organizaciji Hrvatske i praktički sve ostalo je poprilično loše, rekao je Puljak.

Naglasio je da su zakazale unutarnje reforme kroz koje bi se Hrvatska transformirala.

– Možda je se sve loše u Hrvatskoj reflektiralo na obnovi, i u Zagrebu i na Baniji. Ta obnova je pokazala kompleksnost hrvatskih zakona koje je Vlada donijela.  U brošuri “Cjelovita obnova Grada Zagreba” koju je Centar napravio prije dvije godine, razradili smo obnovu Zagreba i u kojoj smo rekli da je zakon koji se tada donosio loš zakon i da neće rezultirati obnovnom. Mi smo bili jedina stranka koja je tada bila protiv takve obnove, rekao je Puljak.

– Rekli smo da prvo treba investicijama dopustiti da se razmašu i da one preuzmu obnovu Zagreba. Obnova ne funkcionira jer su hrvatski zakoni neefikasni, nažalost. Mnoštvo je zakona koje kriminalci zaobilaze i tada mi koji ne želimo kriminal ništa ne možemo napraviti efikasno i brzo. Dok se ti zakoni ne promijene, mi nemamo nikakvu šansu, a mislim da HDZ za to nema snagu, naglasio je Puljak.

Komentari