Pupovac i Culej su kao ‘prst i nokat’ pri donošenju zakona. Zašto se predstavnika Srba unatoč tome naziva ‘političkim četnikom’, objasnio nam je njegov saborski kolega

Goran Mehkek / CROPIX

Vrlo neugodna imenica “četnik”, jedna je od onih koja se često pripisuje prvom čovjeku SDSS-a, lideru SNV-a i koalicijskom partneru HDZ-a, Miloradu Pupovcu.

Ovakav izraz nerijetko dolazi iz usta pojedinaca desnog političkog spektra, a Pupovcu je znao biti upućen i iz saborskih klupa. S druge strane, predstavnik hrvatskih Srba ujedno je i politički istomišljenik HDZ-a koji se u donošenju svih zakona sa njima bespogovorno slaže.

Teško je, stoga, ne zapitati se: Zašto je Milorad Pupovac “tihi neprijatelj” hrvatske desnice, te zašto ga, npr. Stevo Culej (HDZ) s kojim donosi zajedničke odluke, smatra prijetnom za Hrvate, ali i za Srbe u Hrvatskoj?

Culej: Postoje i ‘politički četnici’

“Ja ga osobno ne nazivam četnikom”, odmah nam je na početku dao do znanja Stevo Culej, no ubrzo je pojasnio.



“Osim stvarnih, imate i ‘političke četnike’ koji u djelo provode ono što im sugeriraju veći od njih. Pupovac tu svoju čudnu politiku provodi kroz krinku brige za srpsku nacionalnu manjinu, međutim, upravo zbog takvih politika Srbi stradavaju”, objašnjava sugovornik našef portala uz tvrdnju da sumnjičavost koju on osobno gaji prema Miloradu Pupovcu nema veze s njegovom pripadnošću srpskom narodu.

“To su gluposti. Ja uopće nemam problem s tim što je Pupovac Srbin! Pa, bilo ih je u mojoj jedinici, a imam ih i u susjedstvu. To su sjajni ljudi s kojima se većinom dobro slažem. Jasno, riječ je o lojalnim ljudima koji nisu napustili svoje domove i za koje znam da se nisu ogriješili u ratu”, kaže Culej.

‘Ima Srba koji zagovaraju suživot. Pupovac nije jedan od njih’

On tvrdi da i sama Srbija ima potencijalne političare i ljude u redovima intelektualaca koji su svjesni svih dosadašnjih krivih politika svoje zemlje i koji se zdušno bore protiv želje za Velikom Srbijom:

“Pratim te ljude koji zagovaraju normalan suživot. Na žalost, oni ne mogu doći do izražaja, sve dok im u političkim klupama sjedi jedan Šešelj. On na mene nikada neće gledati samo kao na hrvatskoh političara, baš kao i Milorad Pupovac. Pomno pazi što će reći kada sam ja u klupi jer zna da ću uvijek reagirati”, zaključuje HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej.

Zašto se od dijela svojih koalicijskih kolega sa kojima zajednički diže ruku pri donošenju zakona smatran “nepoželjnim”, pokušali smo doznati i od samog Milorada Pupovca. Obzirom da je do zaključenja teksta ostao nedostupan, odgovor na pitanje koje smo mu uputili e-mailom, objavit ćemo naknadno.

Komentari