Pupovac održao skup: Stotine Srba su tokom i nakon Oluje ubijeni na području Općine Gračac

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću u srijedu su održali komemoraciju za sve one koji su izgubili živote, živote svojih bližnjih, domove i zavičaj tokom i u danima nakon VRA Oluja.

Na komemoraciji su govore održali Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

“Znamo da je bilo vremena prije nas i da će biti vremena nakon nas, ali znamo i da je naše vrijeme i mjesto jedino koje ćemo imati i zato da trebamo živjeti na dostojanstvo najboljih predaka”, kazao je Pupovac, ranije spomenuvši Nikolu Teslu.

“S dostojanstvenim sjećanjem na one čiji su životi prekinuti nasilno kao što je to bio slučaj, gotovo stotine i preko stotine Srba koji su tokom i nakon Oluje ubijeni na području Općine Gračac, knjige nestalih kažu o 57 nestalih lica s područja ove općine, također Srba, a kojih se ovdje nitko ne bi sjetio kao što se nadležna tijela vlasti nisu sjetile, da se na temelju odgovornosti utvrde okolnosti njihovog stradanja i nestanka. Da nema vas i naših prijatelja iz Documente, ovdje se nitko ne bi sjećao. Ovdje i danas smo se okupili da bismo se sjetili sveukupnog stradanja, progonstva, ubistva, često obijesnih, svih bez obzira na vjeru i naciju, naročito sugrađana Hrvata iz ovog kraja i drugih krajeva Hrvatske. I ta su stradanja jednako vrijedna naše empatije, suosjećanja. Zato danas treba reći da jedni govore da je Oluja čista kao suza, a drugi liju suze nad sudbinom koju odredili ljudi bez suza iz jedne i druge strane i jedne i druge zemlje, priča onih koji su ostali, i onih koji su se vraćali, jedinstvena je i još uvijek mnogima nepoznata i od mnogih nepriznata. Vi, mi ovdje okupljeni smo ta priča, u kojoj se mogu ogledati ali izbjegavaju oni koji znaju ali ne priznaju izbjegavaju da se institucionalizirane priče hrvatske i srpske ogledaju u jedinstvenom iskustvu onih koji su ostali i onih koji su se vraćali kao neželjeni i suvišni, nerijetko kao izdajnici”, rekao je Pupovac.



 

Komentari