Pupovac: Zašto se ustaštvo vraća, to je problem na koji moramo dati odgovor

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Novinari su pitali predsjednika SNV-a i zastupnika Milorada Pupovca za komentar kritike koju mu je uputio predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus vezano uz zakonsko rješenje sankcioniranja korištenja ustaškog znakovlja i pozdrava.

Pupovac je, uz ostalo, odgovorio kako je na sucima da procjenjuju hoće li nekoga kazniti sa 700 ili 4000 eura te hoće li biti primijenjen Prekršajni ili odredbe Kaznenog zakona koje, istaknuo je, “već postoje”. Naglasio je kako je zastupnik Mosta Miro Bulj prekršio odredbe Kaznenog zakona uzvikujući ustaški pozdrav u Saboru. Dodao je da se “osjećao postiđeno, zbog onih kojima to nije smetalo i koji nisu reagirali”.

– Rijetki jesu reagirali. (…) To je zajednički problem, zajednička briga, neovisno o tome je li riječ o Krausu ili Pupovcu, Kajtaziju ili Habulinu, SDP-u ili HDZ-u, to je nešto oko čega Hrvatska ne bi trebala biti podijeljena. Doći će i pitanje petokrake na neki način na dnevni red, ali prvo je ovo. Zašto se ustaštvo vraća, to je problem na koji moramo dati odgovor, rekao je.

Ustvrdio je i kako se mogu donijeti odredbe o kažnjavanju bilo Prekršajnim zakonom, bilo Kaznenim zakonom, “ali to neće biti dovoljno” jer, kako je rekao – “ljudi ne znaju što je to što treba kažnjavati, što je to što stoji iza zabrane i iza sankcija, u školama se o tome ne uči”.



Novinarima je kazao i kako je “dobro biti u koži dežurnog krivca”.

Komentari