Putin komentirao Domovinski rat, ovo se neće svidjeti Hrvatima: ‘Neću govoriti tko je kriv, a tko ne’

Foto: Facebook

Rusija se suočila s najsmrtonosnijim terorističkim napadom u posljednjih 20 godina. U predgrađu Moskve ubijeno je najmanje 137 osoba, a više od 180 ih je ranjeno. Uhićeno je ukupno 11 osoba, uključujući četiri napadača.

Rusija nije uvjerena da su teroristički napad na koncertnu dvoranu u trgovačkom centru Crocus City Hall u Moskvi izvršili agenti ISIL-a. Naime, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova navela je da se radi o američkom “političkom inženjeringu” te da je za napad zapravo kriva Ukrajina. Zaharova dodaje i da Amerika brani Zelenskija “zastrašivanjem ISIL-om”.

Spominje i milijarde dolara te neviđenu količinu dolara, kao i agresivnu retoriku prema Rusiji. Smatra da je riječ o “bijesnom nacionalizmu, zabrani mirovnih pregovora o Ukrajini, beskrajnim pozivima na rješavanja sukoba silom, odbijanju osude višegodišnjih terorističkih napada koje je provodio kijevski režim te masovnoj informativnoj i političkoj potpori bilo kakvom pa i najgroznijem djelovanju Zelenskija”, opisala je.

Četvorica muškaraca naoružani strojnicama upali su u dvoranu za vrijeme koncerta i otvorili vatru na ljude koji su došli na koncert grupe Picnic. Napadače je privela Savezna služba sigurnosti (FSB), dok je Islamska država preuzela je odgovornost za napad. Zaharova tvrdi da su prethodne američke intervencije u pitanja na Bliskom istoku dovela do pojave, jačanja i institucionalizacije niza radikalnih i terorističkih skupina koje su i danas aktivne u regiji.

Screenshot/Društvene mreže

U Rusiji prikazan dokumentarni film “Beograd”

Na ruskom TV kanalu Rusija 1 u emisiji Vijesti tjedna prikazan je dio novog dokumentarca “Beograd” koji je pripremio direktor ruske novinske agencije TASS Andrej Kondrašov. U dokumentarcu događaje iz Domovinskog rata komentiraju predsjednik Vladimir Putin i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Putin je u filmu rekao da je NATO-vo bombardiranje SR Jugoslavije “velika tragedija”, a Domovinski rat nazvao je građanskim.

Foto: Facebook

“Prvi korak bilo je, naravno, pitanje unutarnjeg sukoba. Neću sada davati ocjene tko je za što kriv i koji su ciljevi bili”, naveo je. Napomenuo je kako je sve “potaknuto i iznutra i izvana te je dovelo do neke vrste unutarnjeg sukoba – u biti, vrlo teškog građanskog rata”.

Inače NATO je akciju protiv SR Jugoslavije započeo 24. ožujka 1999. kako bi spriječio genocid nad albanskim stanovništvom Kosova.

Vučić poslao žestoku poruku Europi: ‘Ne pristajemo na komadanje Srbije, odupirat ćemo se’

Komentari