Putin kritizirao Bidena, pa hvalio “nezaustavljivu” vojnu moć svoje zemlje: ‘Korak smo ispred svih’

Foto: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS/Guliver

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je kritike na račun predsjednika SAD-a Joea Bidena, Billa Clintona i CIA-e u svojem snažno iščekivanom intervjuu s Tuckerom Carlsonom. Dvosatni intervju objavljen je na Carlsonovoj web stranici, Tucker Carlson Network, kratko prije ponoći, obrađujući širok spektar tema.

Govoreći preko prevoditelja, Putin je započeo odgovarajući na pitanje o ratu u Ukrajini s riječima: “Imamo li razgovor ili ozbiljni intervju?” Ponudio je Carlsonu “povijesnu pozadinu” sukoba u regiji, prije nego što je branio vojne akcije svoje zemlje, naglašavajući složenu prirodu NATO-a koja ga je, kako tvrdi, pritisnula na rat.

To uključuje tvrdnju da je predsjednik Clinton nekada bio otvoren za to da se Rusija pridruži NATO-u, prije nego što je priznao da se ne može sjetiti kada je zadnji put razgovarao s Bidenom o trenutačnom sukobu. Putin je hvalio “nezaustavljivu” vojnu moć svoje zemlje, ističući da su ruske snage “stvorile hipersonične sustave s interkontinentalnim dometom, i nastavljamo ih razvijati. Sada smo ispred svih, Sjedinjenih Država i drugih zemalja, što se tiče razvoja hipersoničnih udarnih sustava. I svakodnevno ih poboljšavamo.”

Foto: Facebook

Nahvalio Trumpa

Intervju dolazi u ključnom trenutku ruske invazije Ukrajine, dok Bidenova administracija dolazi pod sve većim nadzorom zbog svoje kontinuirane podrške skupoj obrani ukrajinskog predsjednika Zelenskog protiv Putinove vojske. Putin je dominirao otvaranjem dvosatnog razgovora, počevši s polaganim pregledom ruske teritorijalne povijesti, rekao je Carlson u kratkom uvodu da je prvotno vjerovao da ruski predsjednik koristi “tehniku opstrukcije” kako bi odgovorio na pitanje zašto je pokrenuo sukob.



Kada je pitao koji je odlučujući trenutak utjecao na njegovu odluku da pokrene napad, Putin je odgovorio: “prvo je to bio puč u Ukrajini” – referirajući se na uklanjanje Zelenskovog prethodnika Viktora Janukoviča 2014. godine. “I što je pokrenulo trenutačne događaje? Prvo, trenutačno ukrajinsko vodstvo ne bi provodilo Minske sporazume”, nastavio je Putin.

Drama u Kijevu: Zelenski razriješio glavnog generala ukrajinske vojske

Minski sporazumi bili su serija ugovora koji su nastojali okončati rat u Donbasu između Ukrajine i ruskih separatističkih skupina, potpisanih 2014. godine. Kada je razgovor prešao na Putinov odnos s SAD-om tijekom desetljeća, odbio je pomisao da promjena predsjednika može promijeniti ishod rata – ali je pohvalio Trumpa.

“Upravo ste me pitali hoće li drugi lider doći i nešto promijeniti? Nije riječ o lideru”, rekao je. “Nije riječ o osobnosti određene osobe. Imala sam vrlo dobar odnos s recimo Bushom. Znam da je u Sjedinjenim Državama prikazan kao neka vrsta seljaka koji ne razumije puno. Jamčim vam da to nije slučaj.” Nastavio je da je imao slično topao odnos s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, rekavši: “Nije riječ o osobnosti vođe. Riječ je o mentalitetu elita, poslovanju vođe. “Ako ideja dominacije pod svaku cijenu, utemeljena i na silovitim akcijama, dominira američkim društvom, ništa se neće promijeniti. Samo će biti gore”, rekao je Putin i dodao kako je svima jasno da su ‘Amerikanci uništili plinovod Sjeverni tok’.

Pedja Milosavljevic / CROPIX

‘Gershowitz je špijun’

Intervju Carlsona s ruskim liderom izazvao je reakcije zapadnih medija zbog njegova postupanja prema slobodnim medijima u svojoj zemlji, uključujući i daljnje zatvaranje novinara Wall Street Journala, Evana Gershowitza. Dok SAD tvrdi da je novinar nepravedno zatvoren, Putin tvrdi da je Gershowitz špijun.

“Znate, možete dati drugačija tumačenja onome što čini špijuna. Ali postoje određene stvari koje propisuje zakon. Ako osoba dobije tajne informacije i to radi na urotan način, tada se to smatra špijunažom”, rekao je.

Danas, prije nego što je intervju objavljen, John Kirby, koordinator komunikacija Bijele kuće, rekao je Amerikancima da ne vjeruju “ničemu” u intervjuu. “Bilo tko tko gleda taj intervju, morate se pobrinuti da zapamtite da slušate Vladimira Putina”, rekao je.

Foto: Guliver Image / AP Photo/Thibault Camus, Pool

‘Globalni rat ne dolazi u obzir. Ukrajina i Rusija će se dogovoriti’

Ruski predsjedenik je rekao kako on nema nikakav interes napasti Poljsku ili Latviju. “Globalni rat ne dolazi u obzir. To se protivi zdravom razumu, jer bi takav rat doveo čovječanstvo na rub uništenja. Isto tako, Rusija nema nikakve interese ni u Poljskoj, Latviji, ni nigdje. Samo u jednom slučaju možemo uzvratiti, a to je ako dođe do napada na Rusiju iz, primjerice, Poljske”, rekao je Putin.

Uvjeren je kako će se, prije ili kasnije, Rusija i Ukrajina dogovoriti. “Osobno želim da se ova situacija riješit putem pregovora. Rusija još uvijek nije postigla ciljeve koji su određeni ovom specijalnom vojnom operacijom. Zapad je počeo shvaćati kako je nemoguće strateški poraziti Rusiju. Sada je vrijeme da razmisle kako i što dalje. Mi smo za dijalog spremni”, poručio je Putin. Dodaje kako je Rusija, unatoč svim sankcijama s kojima se suočila ‘postala najjača europska ekonomija 2023. godine’.

Tužitelj: Biden se ne sjeća kad mu je sin umro; Biden: Kako se, dovraga, usuđuje to reći?

Komentari