Putin odlikovao Dodika za veliki doprinos razvitku suradnje između Rusije i BiH

Foto: Twitter

Ruski predsjednik Vladimir Putin nagradio je odličjem čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, izvjestili su u utorak ruski mediji pozivajući se na priopćenje iz Kremlja.

Televizijska mreža Russia Today (RT) Balkan, čije je emitiranje zabranjeno u državama Europske unije, izvijestila je kako je Dodiku dodijeljen Orden Aleksandra Nevskog za “veliki doprinos razvitku suradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva s Republikom Srpskom”.

Ranije je Putin takva odličja dodijelio srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i čelnicima susjednih satelitskih država koje imaju čvrste veze s Moskvom.

Dodik je u svibnju boravio u Moskvi i tamo se osobno sastao s Putinom u Kremlju te mu je tom prigodom uručio odličje Republike Srpske koje mu je dodijeljeno 9. siječnja u povodu obilježavanje neustavnog dana tog bosanskohercegovačkog entiteta.



Od početka rata u Ukrajini Dodik otvoreno podupire rusku agresiju a tijekom posljedneg boravka u Moskvi pravdao ju je tvrdnjom kako se Rusija mora braniti od “ukrajinskog nacizma”.

Dodik također blokira svaki pokušaj da se BiH formalno pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar je ranije tijekom dana upozorio kako je Dodikova retorika nedvojbeno destabilizirajuća, ali da puno toga što on radi, radi samo zbog osobne koristi.

“U realnosti, Rusija nema mnogo toga ponuditi europskim zemljama. BiH je europska zemlja a Rusija joj ne pruža nikakvu pomoć osim što daje retoričku potporu onima koji žele biti destruktivni”, kazao je Escobar za sarajevski portal Klix.

Komentari