Putin optužio Poljsku da gaji teritorijalne ambicije u Bjelorusiji: ‘Sanjaju o tom teritoriju’

Foto: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS/Guliver

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je optužio Poljsku da gaji teritorijalne ambicije u Bjelorusiji, upozorivši da bi bilo se bilo kakva agresija protiv te države smatrala napadom i na Rusiju.

Moskva će reagirati na svaku agresiju na svoju saveznicu Bjelorusiju „svim dostupnim sredstvima“, rekao je Putin na sastanku svog Sigurnosnog vijeća koji se prenosio a televiziji.

Sigurnosni odbor u Varšavi u srijedu je odlučio pregrupirati vojsku na istok države nakon što su pripadnici ruske paravojske Wagner stigli u Bjelorusiju, prenijela je poljska agencija PAP.

Čelnik Wagnera Jevgenij Prigožin u srijedu je u videosnimci viđen kako pozdravlja svoje borce u Bjelorusiji, govoreći im da više neće sudjelovati u ratu u Ukrajini te da sakupljaju snagu za misije u Africi.



Prigožin tvrdi da je Wagner, vojska koja je vodila krvavu bitku za Bahmut, najučinkovitija ruska vojna snaga. Njegovi česti sukobi s moskovskim obrambenim sektorom na kraju su doveli do pokušaja pobune prije četiri tjedna.

Ona je završila dogovorom da borci Wagnera, mnogi od njih regrutirani po zatvorima, presele u Bjelorusiju, potpišu ugovor s ruskom vojskom ili se vrate kući.

Minsk je u četvrtak objavio da su wagnerovci počeli obučavati specijalne bjeloruske postrojbe na vojnom pogonu blizu poljske granice.

Putin navodi medijska izvješća da o poljsko-litavskoj jedinici koja planira operacije na zapadu Ukrajine, području koje je nekada pripadalo Poljskoj, s krajnjim ciljem okupacije.

„Poznato je da sanjaju i o bjeloruskom teritoriju“, rekao je ruski predsjednik, ne navodeći dokaze.

„No što se tiče Bjelorusije, ona je dio Unije države s Rusijom. Agresija protiv Bjelorusije značila bi agresiju protiv Ruske Federacije“, upozorio je.

Poljska negira bilo kakve teritorijalne pretenzije prema Rusiji.

Komentari