Putin: Ukrajina bi mogla pretrpjeti “nepopravljiv udarac” ako se rat nastavi

Foto: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS/Guliver

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je jučer da bi ukrajinska državnost mogla pretrpjeti “nepopravljiv udarac” ako se rat nastavi, a Rusija tada nikada neće biti prisiljena odustati od postignutog, odnosno vratiti osvojeni teritorij, prenosi Reuters.

Putin je dao ove izjave dan nakon što je Švicarska pristala ugostiti globalni summit na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Putin je odbacio “takozvane mirovne formule” o kojima se raspravlja na Zapadu i u Ukrajini, i ono što je nazvao “previsokim zahtjevima” koje one podrazumijevaju.

Foto: Guliver

“Ako ne želite pregovarati, nemojte!”

“Pa ako ne želite (pregovarati), nemojte!” rekao je. “Sada je sasvim očito ne samo da (ukrajinska) protuofenziva nije uspjela, već je inicijativa potpuno u rukama ruskih oružanih snaga. Ako se ovo nastavi, ukrajinska državnost može pretrpjeti nepopravljiv, vrlo ozbiljan udarac.”

Putinove izjave o tijeku rata postale su sve samouvjerenije i agresivnije posljednjih mjeseci, s neuspjehom ukrajinske protuofenzive da donese značajne dobitke protiv dobro ukorijenjenih ruskih snaga. Rusija trenutno kontrolira 17.5% teritorija Ukrajine.



Zelenski: Ukrajina je postala jača u prevladavanju ozbiljnih poteškoća

Putin je rekao da je razgovor o pregovorima “pokušaj da se (Rusiju) motivira da napusti dobitke koje su ostvarili u proteklih godinu i pol”. “Ali to je nemoguće. Svi razumiju da je to nemoguće”, rekao je.

Mirovna formula koju je iznio Zelenski poziva na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, prekid neprijateljstava i povlačenje ruskih trupa, među ostalim točkama. Rusija kaže da bi bilo kakvi pregovori morali uzeti u obzir “nove realnosti” koje su stvorile njezine snage na terenu.

Komentari