‘PUTINOV BULDOŽER’ NOVI RUSKI VELEPOSLANIK Moskva u Hrvatsku šalje Andreja Nesterenka

Karijerni diplomat Andrej Nesterenko, kojega je pratio glas “Putinova buldožera”, službeno je jučer potvrđen za novog veleposlanika Ruske Federacije u Hrvatskoj, a u Zagreb bi trebao stići u rujnu ili listopadu, piše u subotu Večernji list.

On će na toj poziciji zamijeniti Anvara Azimova koji je intenzivno radio na poboljšanju odnosa Hrvatske i Rusije koji su prije njegova dolaska bili gotovo zamrznuti. Azimov je uspio dogovoriti prvi posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova, Davora Ive Stiera, Rusiji nakon pauze od 11 godina te uzvratni posjet ruskog ministra Sergeja Lavrova. Posjet je bio dogovoren za travanj, ali je odgođen zbog epidemije koronavirusa.

S mjesta glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova otišao nakon velikog gafa

Novi veleposlanik Andrej Nesterenko rođen je 1955. godine pa se da pretpostaviti da mu je ovo posljednji mandat prije mirovine. Otac Aleksej bio je poznati sovjetski diplomat, pa se i sin pridružio diplomatskoj službi od 1977., i vrlo brzo upućen u stalnu misiju Sovjetskog Saveza pri UN-u, u veleposlanstvo u Londonu.

Od 2002. do 2008. godine bio je veleposlanik na Cipru, a potom se vratio u Moskvu gdje je bio šef ureda za informiranje, odnosno glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. S te pozicije odlazi početkom 2011. na inicijativu Kremlja zbog velikog gafa.



Kad je 2010. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo odluku o uvođenju dodatnih sankcija Iranu, Nesterenko je kazao kako će unatoč njima Moskva Iranu isporučiti raketni kompleks S-300. No bila je riječ o staroj tezi Moskve jer se ruski stav promijenio i Moskva je obećala Washingtonu da će zamrznuti isporuku tog naoružanja.

Tada se govorilo da je Nesterenkova izjava izazvala nezadovoljstvo tadašnjeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva te je ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu naložio da pronađe novog diplomata za tu funkciju, što je on i učinio, a Nesterenka poslao za veleposlanika u Crnu Goru gdje je njegov mandat ostao zapamćen kao, u najmanju ruku, poseban, piše dnevnik. Vrlo često se pokazivao gotovo nediplomatskim i kritizirao crnogorske vlasti zbog približavanja EU i posebno NATO-u.

Nazivali su ga “Putinovim buldožerom”, a pri kraju njegova mandata u Podgorici su osvanuli jumbo plakati s porukom: “Poštovani gospodine Nesterenko, hvala vam na preporukama za članstvo u NATO-u. Poručujemo vam: dalje ruke od nas. Predlažemo da se odmorite na našim obalama i sretan vam put”. No, kako se govori u diplomatskim krugovima, u Hrvatskoj se od Nesterenka ipak ne treba očekivati takvu razinu komunikacije i pritisaka, piše u subotu Večernji list.

Komentari