Radnici Čistoće dobili naredbu ometati prosvjed protiv Bandića na Trgu bana Jelačića

Damjan Tadic / CROPIX

Udruge koje su 1. veljače na Trgu bana Jelačića organizirale prosvjed protiv zagrebačkog gradonačelnik Milana Bandića, u petak su poručile kako imaju informaciju da su radnici Čistoće dobili naredbu ometati normalno odvijanje prosvjeda.

“Prošle subote, 1. veljače na Trgu bana Jelačića, tijekom najvećeg prosvjeda protiv Milana Bandića, na kojem se okupilo preko 20.000 ljudi, radnici Čistoće prali su površinu Trga i time ometali normalno odvijanje prosvjeda”, priopćile su udruge koje su organizirale taj prosvjed – Zelena akcija, Pravo na grad i Siget.

Tvrde i da su u posjedu dopisa iz kojeg je jasno kako su radnici dobili naredbu da ometaju prosvjed, a koju su izdali odgovorni iz Zagrebačkog holdinga na štetu svojih radnika. Zbog zaštite identiteta izvora, udruge nisu objavile cijeli dopis.

Kažu da je jedan od sindikata u zagrebačkoj Čistoći jučer poslao dopis predsjednici Uprave Zagrebačkog holdinga u kojem traži informaciju o odgovornim osobama koje su naredile čišćenje Trga bana Jelačića za vrijeme trajanja odobrenog i legalnog javnog okupljanja građana 1. veljače.



U dopisu se ističe kako su vozila Čistoće za strojno čišćenje i pranje grada stajala kod HNB-a već od 14,30 sati, a tek sat i pol kasnije, upravo kada je prosvjed počeo, upućena su “prema Trgu bana Jelačića i započela sa čišćenjem i pranjem Trga”.

Sindikat također naglašava “da je policija privremeno obustavila tramvajski promet kako bi osigurala neometano odvijanje skupa, a naši su radnici skup ometali čišćenjem Trga”.

U nastavku navode i kako “nikad Čistoća nije prekidala i ometala javne skupove, već je po završetku istih uvijek uslijedilo čišćenje površine na kojoj se skup odvijao pa ovakav postupak smatramo izrazito neprimjerenim i štetnim po ugled Čistoće”.

Udruge koje su organizirale prosvjed smatraju kako su ovakvi “besramni, bahati i agresivni potezi Bandića i njegove klike dokaz očaja i straha za vlastite pozicije”.

Radnici Čistoće primorani sudjelovati u hirovima gradonačelnika

Isto tako, kažu kako je potpuno neprihvatljivo da su “radnici Čistoće primorani sudjelovati u hirovima gradonačelnika koji ovim putem krši njihova radnička prava”.

“Na svim razinama suočeni su s odlučnim otporom koji njihovu eru neminovno privodi kraju pa u pokušaju spašavanja, ne prežu i od ovakvih poteza. Na sreću, nisu uspjeli omesti prosvjed, ali su nepotrebno proizveli potencijalno konfliktnu situaciju između prosvjednika i radnika Čistoće, koji nisu krivi za besmislene naredbe svojih šefova”, navode u priopćenju udruge.

Također, izražavaju žaljenje za sve eventualne neugodnosti koje su radnici Čistoće možda doživjeli i pozivaju sve da usmjere svoj otpor prema pravim krivcima za stanje u kojem se grad nalazi.

“Koliko god Bandić pokušavao prikazati da drži sve konce u rukama, znamo da je vrlo dobro shvatio poruku i snagu tolikog broja prosvjednika i prosvjednica”, navode u priopćenju udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget.

Komentari