Radnici nekoliko stotina tvrtki u FBiH održali prosvjed zbog najavljenog drastičnog poskupljenja električne energije

Radnici nekoliko stotina tvrtki u Federaciji BiH održali su polusatni prosvjed zbog najavljenog drastičnog poskupljenja električne energije. Traže intervenciju vlade budući da bi, kako tvrde, takvo poskupljenje dovelo do zatvaranja brojnih pogona i gubitka tisuća radnih mjesta.

 

Dvije elektroprivredne kompanije sa sjedištima u Sarajevu i Mostaru nedavno su najavile poskupljenje električne energije za gospodarstvo od početka nove godine, dok bi cijena za građane ostala nepromijenjena.

 



 

Elektroprivreda BiH, sa sjedištem u Sarajevu, pritom je u daleko težem položaju od Elektroprivrede HRHB iz Mostara, s obzirom na to da je cijena tone ugljena u rudnicima nedavno povećana za 20 posto, što znatno poskupljuje proizvodnju električne energije u njihovim termoelektranama. Zbog toga se pojedinim poduzećima najavljuje udvostručenje troškova za električnu energiju.

 

Radnici i vodstva više stotina poduzeća u Federaciji BiH ocijenili su da bi tako drastično poskupljenje električne energije dovelo do gašenja brojnih pogona i otkaza tisućama radnika.

 

Nikhil Mehta, generalni direktor Arcelor Mittala iz Zenice, koji djeluje u sklopu međunarodne korporacije i jednoga od lidera u proizvodnji čelika, grupacije Mittal, ocijenio je da će udvostručenje računa za električnu energiju proizvodnju u BiH praktično učiniti nemogućom.

 

– Mi godišnje trošimo 35 milijuna eura struje i uz dodatnih 35 milijuna nema svrhe nastavak proizvodnje. Ne možemo preživjeti, rekao je lokalnim medijima generalni direktor Mehta. Pojasnio je da bi gašenjem kompanije u Zenici bez posla ostalo 2300 ljudi.

 

Iz udruženja poslodavaca Federacije BiH pozvali su Vladu Federacije BiH da svojim mjerama ograniči povećanje električne energije na maksimalno 10 posto od sadašnje cijene.

Komentari