Radnička fronta traži od Plenkovića da provede hitnu i učinkovitu implementaciju Istanbulske konvencije

Katarina Peović Foto: Darko Tomas / CROPIX

Radnička fronta poručila je u utorak kako Vlada nužno mora provesti hitnu i učinkovitu implementaciju Istanbulske konvencije i Nacionalne strategije, upozorivši da se zatvaraju skloništa za žene jer im se ne isplaćuju obećana financijska sredstva.

“Hitna i učinkovita implementacija Istanbulske konvencije i Nacionalne strategije apsolutno je nužna, a to znači i financijsku podršku postojećim skloništima za žene te izgradnju i otvaranje novih. Ženska pomoć sada – prvo sklonište za žene žrtve nasilja ikad otvoreno u Hrvatskoj nalazi se pred zatvaranjem zbog neisplate obećanim ih financijskih sredstava”, stoji. među ostalim, u priopćenju Radničke fronte.

Upozoravaju kako je Hrvatska ratifikacijom Istanbulske konvencije, to jest Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te Nacionalne strategije obvezala na ulaganje u borbu protiv nasilja nad ženama u svim aspektima te ocjenjuju da Vlada do danas to nije adekvatno ispoštovala.

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković svojedobno je najavio otvaranje još šest skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja u županijama u kojima takvih skloništa nema te pokretanje 24-satne državne SOS telefonske linije – ova obećanja nikad nisu ostvarena”, navodi ta stranka.



Kako tvrde, udruga Ženska pomoć sada do sada je dobila tek prvu ratu od 135.000 kuna od cjelokupnog godišnjeg iznosa od 270.000, upozorivši da je to i dalje tek 20 posto od realno potrebnog ukupnoig godišnjeg budžeta od 780.000 kuna.

“Molbe za donacijama udruzi su odbijene uz izgovor da je dijeljenje sredstava do daljnjeg onemogućeno zbog Covida-19”, stoji u priopćenju.

Iz Radničke fronte taj potez smatraju apsurdnim, jer je, kažu, upravo pandemija koronavirusa dovela do porasta nasilja nad ženama.

“Uz ulaganje u zdravstvo te poduzimanje mjera očuvanja radnih mjesta, sigurnost i dobrobit žena mora zauzeti jedno od najviših mjesta na listi prioriteta pri sanaciji pandemije i njezinih posljedica”, poručili su iz stranke.

Upozorili su kako – ako se ispostavi da novca u državnom proračunu za provedbu Istanbulske konvecnije nema, da se mora postaviti pitanje na što je utrošen.

Također smatraju da je besmisleno tvrditi da je 780.000 kuna za sklonište za žene nedostižan zahtjev.

“Vlada čiji je predsjednik svojedobno isticao važnost borbe za unaprjeđenje društvenog položaja žena u Hrvatskoj te rodnu ravnopravnost, a potom isto nazvao i „temeljnim vrednotama našeg ustavnog poretka“ navedenim je propustima i gafovima još jednom pokazala da je njihova borba za ženska prava samo prigodničarsko sakupljanje političkih bodova onda kada je to poželjno”, navode iz Radničke fronte.

Smatraju kako ratificiranje konvencija i donošenje strategija nisu dovoljne ako će ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Komentari