Raspudić: Schengen funkcionira kada stvari idu dobro, a čim nastanu problemi, svaka država podiže granicu

Foto: Davor Pongracic/Cropix

Slovenija je jučer najavila i obavijestila ministre dviju susjednih država Hrvatske i Mađarske da će uvesti unutarnje granične kontrole zbog povećane opasnosti od terorizma.

Slovenija u subotu uvodi nadzor nad granicom s Hrvatskom i Mađarskom na najmanje 10 dana. Uredba je donesena nakon što je Italija takvu mjeru uvela na granici sa Slovenijom. Premijer Andrej Plenković rekao je da je odluka Ljubljane isključivo vezana za onu Rima te da je riječ o široj pojavi na razini Europske unije, zabrinute zbog prijetnje terorizma.

Privremene mjere na granici već su uvele: Austrija prema Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji, Njemačka prema Austriji, Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj. Norveška u lukama za sve brodove koji dolaze iz Schengena, Češka i Poljska na granici sa Slovačkom, Slovačka na granici s Mađarskom, a Švedska, Francuska i Danska na svim granicama.

Slobodan prolaz i podignute rampe sve smo to, prije 10 mjeseci, dobili ulaskom Hrvatske u Schengen. Ali situacija se sada mijenja zbog sigurnosnih prijetnji. Slovenija je zato prelomila od subote se uvodi privremena kontrola na granici s Hrvatskom.



 

– Slovenija ne uvodi privremene granične kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom zbog ilegalnih migranata nego zbog većeg rizika od terorizma te će učiniti sve da ljudi koji žive uz granice ne trpe zbog te privremene mjere, izjavio je u Luxembourgu slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Privremene kontrole bit će uvedene u subotu u ponoć, najprije na deset dana, a kasnije će se vidjeti hoće li biti produljene. Isti dan Italija uvodi privremene kontrole prema Sloveniji.

– Želim da mjere na granici između Italije i Slovenije budu normalne, da se može normalno živjeti uz granicu. To sam rekao i hrvatskom ministru s kojim sam razgovarao na rubu ovoga sastanka da ćemo mjere prilagoditi ljudima koji žive na granici, da im ne kompliciramo život, rekao je Poklukar.

Rekao je da je Slovenija podigla razinu prijetnje od terorizma, što je posljedica onoga što se događa u državama EU-a i prije svega na Bliskom istoku.

Izrazio je nadu da će se rizik od terorizma smanjiti u nekom trenutku i da će se onda u hodu ocjenjivati i prilagođavati mjere.

– Vjerujem da ćemo doći u normalne okvire i međusobno se dogovoriti da možda drugim mjerama riješimo ovu krajnju mjeru uvođenje kontrola nekim drugim, blažim mjerama, rekao je.

– Privremeno uvođenje kontrola unutar šengenskog prostora čemu pribjegava sve više članica EU-a posljedica je promijenjene sigurnosne situacije, ali te kontrole neće biti onakve kakve su bile prije ulaska Hrvatske u taj prostor, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Šengenski zakonik omogućava državama članicama da vrate unutarnju kontrolu u nekim hitnim situacijama, ali to ne znači povratak na onakve granične kontrole kakve su bile prije ulaska u šengen, rekao je Božinović.

Sigurnosne okolnosti su se promijenile nakon napada Hamas na Izrael i ono što je uslijedilo nakon toga. Dogodili su se teroristički napadi u Belgiji i Francuskoj.

– Tu je riječ o domino efektu, uvođenju privremenih rješenja koja su predviđena šengenskim pravilima. Zbog toga je Italija odlučila uvesti kontrole na granici sa Slovenijom, a ona automatizmom na granici s Hrvatskom i Mađarskom, kaže Božinović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je rekao kako je odluka Ljubljane isključivo vezana za onu Rima, te da je riječ o široj pojavi na razini Europske unije, zabrinute oko prijetnje terorizma nakon Hamasovog napada na Izrael.

Dodao je da trenutno u šengenskom prostoru kontrole ima devet država, naglasivši da one nisu novitet niti znak nepovjerenja među članicama.

Hrvatski premijer ranije nije htio spekulirati kako će te kontrole izgledati jer još nisu stigle konačne odluke slovenske i talijanske vlade i pojašnjenja njihovih službi, no na temelju komunikacije s dvjema država rekao je da ima ideju da će u načelu sve te privremene mjere imati nekako ležerniji karakter.

To nije uspostava tvrde granične kontrole kao što je na granici Hrvatske i zemalja izvan šengenskog prostora, kazao je.

Privremene mjere suspenzije Schengena u slučaju hitnosti, kao što je sad slučaj zbog prijetnje terorizma, mogu se donijeti na deset dana pa produžiti za dva mjeseca, rekao je premijer.

Sve nakon toga onaj koji produžuje mjere ima teret dokazivanja da su te mjere stvarno nužne, rekao je premijer.

I dok granični prijelazi dolaze pod povećalo, u Hrvatskoj se nižu političke reakcije zbog poteza Slovenije. Lijevi dio oporbe sve to naziva suspenzijom Schengena, što smatra pretjeranom reakcijom. Desni oporbeni spektar Schengen, pak, naziva – mrtvim slovom na papiru, što vladajući opovrgavaju.

Predstavnici oporbenih stranaka iz desnog političkog spektra poručili su u četvrtak da je Schengen – nakon slovenske odluke da uvede granične kontrole – ostao ‘mrtvo slovo na papiru’ te su prozvali Vladu zbog, kako kažu, vrlo zabrinjavajuće i alarmantne sigurnosne situacije.

– Danas ponovno vidimo da Schengen funkcionira kada stvari idu dobro, a čim nastanu problemi, svaka nacionalna država gleda isključivo svoj interes i podiže granicu, tko vojsku, tko policiju, tko žicu, ustvrdio je na konferenciji za novinare Nino Raspudić (Most).

Lijeva saborska oporba ocijenila je da je suspenzija Schengena u ovom trenutku pretjerana reakcija i da je riječ o odluci koja se ne smije donositi jednostrano nego na razini EU-a, a premijera pita je li točno da je Hrvatska odbila pomoć Slovenije i Frontexa.

– Slovenska odluka je posljedica odluke Italije da uvede takve kontrole na granici sa Slovenijom, ali iz istupa slovenskog ministra unutarnjih poslova čujemo da je razlog za to i što Hrvatska nije željela prihvatiti pomoć Frontexa i Slovenije u zajedničkoj kontroli i nadzoru hrvatske granice, rekao je na konferenciji za novinare Peđa Grbin (SDP).

Sandra Benčić (Možemo!) smatra da je suspenzija Schengena koja se pravda situacijom na Bliskom istoku u ovom trenutku zaista pretjerana reakcija jer je to mjera koja, kada se uvodi, treba biti dogovorena na razini čitave EU i kada ne postoji nijedna blaža mjera za osiguravanje granica.

I dok se sigurnosno pitanje dotiče i političkih sfera, od subote će putnici prema Sloveniji morati poštovati novi privremeni režim.

Komentari