Raspudić: Stvara se lažni dojam da imamo oporbu. Zajedno su donijeli zakon, a Možemo! je bio ključan u stvaranju te psihoze

screenshot N1

O tome kako se (ne) obnavljaju Zagreb i Banovina nakon potresa, za N1 je govorio Nino Raspudić, saborski zastupnik Mosta. Rekao je da su oni otpočetka upozoravali na stanje na Banovini i kako to nije bilo teoretiziranje već su oni od početka bili fizički prisutni. 

“Veliko srce je Hrvatska pokazala na početku. No, pola godine i godinu i pet godina nakon potresa trebalo bi pitati što je s ljudima tamo”, rekao je Raspudić.

“Kontejner je prostor koji će loše utjecati na zdravlje ljudi. Nekako su izašli iz fokusa javnosti. Upozoravali smo da je pitanje ekonomske održivosti tamo važno, da treba uključiti građevinare i proizvođače koji su tamo na terenu. Imamo situaciju da ljudi iseljevaju, stvar stoji na mjestu, ali ne treba čuditi kada vidimo središte Zagreba, koji je najatraktivnija lokacija u Hrvatskoj, kako danas izgleda i stoji na mjestu”, rekao je Raspudić.

Na upit o tome tko je kriv i tko je zakazao, odgovorio je kako je primarna motivacija Vlade bila kontrolirati veći dio novca koji će ići za obnovu, a Možemo! i SDP su sukrivci za loš zakon o obnovi jer su zajedno s HDZ-om za njega glasali.



“Ono što je njihova primarna motivacija bila je kontrola nad tokom novca, ta centralizacija i stvaranje Fonda. Neću reći da je netko imao loše ili kriminalne namjere. Bilo im je stalo da kontroliraju veći dio novca koji će ići za obnovu, a nisu se pitali hoće li taj zakon biti provediv. Mi imamo moralno pravo taj zakon kritizirati, za razliku od nekih – neobično mi je vidjeti da Možemo! danas govori da je zakon manjkav. Pa zašto ste glasali za zakon? Možemo! su stvarali moralnu paniku, pritiskali da što prije treba donijeti zakon i podržali ga zajedno s HDZ-om i SDP-om. Oni su sukrivci i trebaju se ispričati zagrebačkoj javnosti. Zakon je loš i neprovediv”, istaknuo je Raspudić.

Naglasio je kako se stvara lažni dojam da imamo oporbu, a po njegovom mišljenju to nije tako.

“Zajedno su donijeli zakon, a Možemo! je bio ključan u stvaranju te psihoze. Pritiskali su da se što prije donese taj zakon”, rekao je Mostov saborski zastupnik.

Osvrnuo se na obnovu Zagreba i naglasio kako se ne može gledati na “obnovu zasebnih objekata već na obnovu treba gledati kao na jednu cjelinu”.

“Kao stanovnik grada Zagreba ja sam gubitnik kao i svi mi. Volio bih da sam i sam mogao glasati za taj zakon i da sam bio u krivu”, zaključio je Raspudić za N1.

Komentari