Rastu plaće službenicima Europske unije: Pogledajte koliko će sada zarađivati Šuica, Von der Leyen…

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Plaće za skoro 50 tisuća službenika i dužnosnika Europske unije usklađuju se s inflacijom i povećavaju za 6.9 posto, i to retroaktivno od 1. srpnja, javljaju njemački tabloid Bild i Politico.

Prema neslužbenom izračunu Večernjeg lista, povećanje od skoro 7 posto značilo bi dodatnih 1817 eura mjesečno za potpredsjednicu Europske komisije iz Hrvatske, Dubravku Šuicu, koja bez tog povećanja, također prema neslužbenom izračunu, prima oko 25.960 eura mjesečno.

Politico je u lipnju pisao o najavi povećanja plaća za EU dužnosnike i službenike, navodeći da će se raditi o povećanju od 2.4 posto. Politico je naveo da je takva odluka u suprotnosti sa savjetom Europske komisije o određivanju plaća. EK se dugo protivila takozvanoj automatskoj indeksaciji plaća prema inflaciji.

Žestoka rasprava
Bild je sredinom listopada objavio da će plaće u EU ipak rasti 6.9 posto, pozivajući se na preliminarne izračune Komisije i interne dokumente. Ovisno o platnoj skupini, osnovna plaća EU državnog službenika rast će za 210 do 1460 eura mjesečno, retroaktivno od 1. srpnja, piše Bild.



“Od toga bi profitirali i politički čelnici EU: predsjednica EU komisije Ursula von der Leyen tako bi dobila 1643 eura na plaću. Naknade zastupnicima Europskog parlamenta porasle bi za 632 eura – na 9800 eura.

“U Bruxellesu se iza kulisa vodi žestoka rasprava oko drastičnog povećanja plaća. Države EU upozoravaju na neodrživo opterećenje i znatne potrebe za dodatnim financiranjem. Zbog toga traže jednokratnu obustavu automatskog povećanja plaća EU dužnosnicima”, navodi Bild.

 

Komentari