RATU SE NE NAZIRE KRAJ! Afrički čelnici došli kod Putina: U žestokim granatiranjima Hersona ubijena djeca

Foto: Twitter

Ratu u Ukrajini ne nazire se kraj, a granatiranje raznih ciljeva postala je tužna svakodnevica.

U jeku rušenja brane u Hersonu i nastavku ratnih operacija, afrički čelnici dolaze kod ruskog vođe Vladimira Putina s navodnim ciljem pregovaranja između zaraćenih strana.

Nakon što su u petak posjetili Zelenskog i Kijev, predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa stigao je tako u Rusiju. U delegaciji su uz njega i predsjednik Komora Azali Assoumani, senegalski čelnik Maki Sal, predsjednik Zambije Hakainde Hichilema, egipatski premijer Mustafa Madbouly te posebni izaslanici predsjednika Republike Kongo Florent Nsiba i Ugande Ruhakana Rugunda.

Zanimljiva imena
U Sankt-Peterburgu sastaje se s ruskim predsjednikom Putinom i razgovarat će o situaciji u Ukrajini.



U pozadini pregovora, nastavlja se žestoka paljba diljem zemlje.

U ruskom granatiranju Hersona ranjene su 23 osobe, uključujući troje djece, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova.

“Protiv civilnog stanovništva korišteno je topništvo”, objavilo je ministarstvo na Telegramu. Eksplozije su odjeknule u nekoliko četvrti grada odjednom.

“Među ranjenima su 15-godišnji dječak, 16-godišnja djevojčica i 11-godišnja djevojčica. Svima je pružena medicinska pomoć. Oštećeno je više zgrada i infrastrukturnih objekata”, objavljeno je na Telegramu.

Žestoki udari
Četiri osobe su poginule nakon ruskog raketnog napada na selo u regiji Harkiv na sjeveroistoku zemlje, rekao je regionalni guverner Oleg Sinehubov. Sinehubov je na Telegramu rekao da su ruske snage granatirale selo Hurjiv Kozačok.

 

“Protutenkovska navođena raketa pogodila je automobil koji je vozio prema selu koje se nalazi blizu granice s Rusijom. Četiri civila koja su bila u automobilu poginula su na mjestu”, rekao je guverner.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu pak je pozvao na proizvodnju više tenkova kako bi se zadovoljile potrebe ruskih snaga u Ukrajini nakon što je Kijev pokrenuo protuofenzivu sa zapadnim oružjem.

“Šojgu je posjetio vojnu tvornicu u zapadnom Sibiru i naglasio potrebu za održavanjem povećane proizvodnje tenkova”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Agencija France Presse izvještava da je Šojgu rekao da je to neophodno “kako bi se zadovoljile potrebe ruskih snaga koje provode specijalnu vojnu operaciju” koju je Moskva pokrenula u Ukrajini u veljači prošle godine.

Rusija tvrdi da ukrajinska protuofenziva nije uspjela, ali Kijev govori da je ponovno zauzeo nekoliko sela i oko 100 četvornih kilometara teritorija, uglavnom na južnoj fronti.

 

Komentari