Ravnatelj KBC Split Meštrović: U KBC-u Split 134 COVID bolesnika, samo 14 posto ih je cijepljeno

Vojko Basic / CROPIX

Ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović, sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare zbog teškog stanja u bolnici.

“Broj bolesnika s COVID-om u KBC-u Split se povećava. Danas ih je 134, a među njima je 38 na respiratoru. Od toga je 32 pozitivno na COVID, a šestero je negativno na COVID, ali još uvijek boluju od upale pluća izazvane COVID-om. Nikada nismo imali toliko puno teških bolesnika. U prosincu prošle godine imali smo najviše 209 bolesnika, ali među njima je bilo puno asimptomatskih i s blagim oblikom bolesti. Svi danas hospitalizirani primaju kisik ili su na respiratoru”, rekao je Meštrović.

Broj bolesnika s COVID-om kao i broj bolesnika na respiratoru se u 10 dana udvostručio.

“Možemo samo očekivati daljnje ubrzano povećanje broja bolesnika s COVID-om, a osobito onih koji će morati biti liječeni na respiratoru. Zbog toga smo jučer imali sastanak našeg tima za COVID i donijeli smo odluku da o toj situaciji raspravimo danas na stručnom vijeću jer za liječenje bolesnika s COVID-om treba velik broj osoblja, to su većinom anesteziolozi, intenzivisti i medicinske sestre koje mogu liječiti bolesnike na respiratoru. Naravno da je nemoguće u tim uvjetima održati puni redovni rad bolnice. Jutros je bio sastanak Vijeća i tu je predsjednik koji će izložiti odluku”, rekao je Meštrović.



Potvrdio je da su na intenzivnoj jedinici dvije COVID pozitivne trudnice.

“Od svih hospitaliziranih, imamo 14 posto cijepljenih. Od ovih na respiratoru je 12 posto cijepljenih i mislim da je to jasan podatak o nužnosti cijepljenja svih naših sugrađana”, rekao je.

Meštrović je rekao da je u ovom trenutku popunjeno 70 posto kapaciteta pripremljenih za bolesnike s COVID-om.

“Preko 75 posto kapaciteta za one koji moraju biti liječeni na respiratoru, a taj broj se ubrzano povećava. Jutros je troje bolesnika postavljeno na respirator. S jedne strane je sve veći broj bolesnika u tim predviđenim prostorima, a s druge strane je broj osoblja koje će se sve više morati angažirati, a više nemamo toliko ljudi. Rezerve su sve manje. Pitanje prostora, opreme, sve je manje slobodnih respiratora, ali iznad svega je to osoblje”, naveo je.

Meštrović je rekao kako ne odlučuje o postrožavanju mjera. Dodao je i kako nisu nikoga povukli na rad iz mirovine, već da su produžili redoviti rad onima koji su zatražili da im se produži nakon 65 godine.

Upitan ima li među obljelima djece, Meštrović je rekao kako ne smije davati podatke.

Komentari