RAZMATRA SE MOGUĆNOST ŽALBE Darko Horvat prenoćio u Remetincu

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Darko Horvat od sinoć je u istražnom zatvoru u Remetincu i više nije ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Premijer Andrej Plenković razriješio ga je dužnosti na osobni zahtjev.

Horvat je uhićen zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti u vrijeme kada je bio ministar gospodarstva. Riječ je o kriminalističkom istraživanju višemilijunskih nezakonitih poticaja koje su, navodno, mimo natječajne dokumentacije dobile određene tvrtke. USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv još pet osoba, među kojima su potpredsjednik Vlade Boris Milošević te bivši ministar Tomislav Tolušić, prenosi HRT.

Iz USKOK-a su zatražili istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Njihov je zahtjev prihvaćen djelomično – zbog opasnosti od djelovanja na svjedoke.

– Mi ćemo još razmotriti možemo li uložiti žalbu na takvu odluku s obzirom na to da je određen istražni zatvor u trajanju jednog mjeseca i smatramo da će nam to biti dovoljno da ispitamo sve svjedoke, ukupno 8 svjedoka, u odnosu na koje nije prihvaćen istražni zatvor. Radi se o suradnicima ministra Horvata, rekao je Vedran Libl, zamjenik ravnateljice USKOK-a.



– On je osobno podnio zahtjev za razrješenje smatrajući da će biti na teret Vladi zbog istrage. Drži se dobro, staloženo i mirno, negira krivnju, detaljno je iznosio obranu. Odluke koje je potpisivao donosila je gospođa Mandac kojoj je vjerovao. Ako je ispitana, to bi značilo da je pokušala ili postigla dogovor s USKOK-om da tereti druge, a da će se njoj pogodovati, rekao je Horvatov odvjetnik Vladimir Terešak.

Podsjetio je i da je drugoosumnjičena u ovoj aferi Ana Mandac, bivša Horvatova pomoćnica, otprije poznata istražiteljima, još iz vremena akcije USKOK-a protiv bivše državne tajnice i kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

 

Komentari