REAKCIJE NA RUSKU INVAZIJU NE PRESTAJU! Osude ruskog napada na Ukrajinu diljem svijeta, pojačavaju se sankcije

Foto: Twitter

Reakcije na rusku invaziju ne prestaju. Pljušte osude, pojačavaju se sankcije. Europska unija poduzet će nove korake protiv Moskve ako se stanje u Ukrajini dodatno pogorša. Istodobno, prosvjedi protiv ruske agresije održavaju se diljem svijeta, prenosi HRT.

Rusija se suočava s teškim sankcijama i izolacijom, a pred očima svih nas događa se jedna od najvećih humanitarnih katastrofa na svijetu – upozorila je šefica Europske komisije u Bukureštu.

– Uložit ćemo najmanje 500 milijuna eura iz proračuna EU-a za humanitarnu pomoć. Naš je cilj smanjiti kapacitet Kremlja da vodi rat sa susjedima. Zato smo Rusiji uveli sveobuhvatne sankcije neviđenih razmjera, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Ruska agresija je protuzakonita, neutemeljena i ničim izazvana – poručili su iz Varšave premijeri Poljske i Rumunjske.



– Pozivamo na uvođenje najdalekosežnijih sankcija. Budimo savjest Zapada. To sam već rekao u Berlinu da neće plin teći Sjevernim tokom 2, rekao je Mateusz Morawiecki, poljski premijer.

– Osuđujemo rusku agresiju koja narušava neovisnost, suverenost neovisne države, rekao je Nicolae Ciuca, rumunjski premijer.

Britanska šefica diplomacije razgovarala je sa svojim baltičkim kolegama u glavnom gradu Litve o strategiji NATO-a za baltičku regiju.

– Želim reći da je predanost Ujedinjenog Kraljevstva Baltiku i članku 5 ugovora Sjevernoatlantskog saveza beskompromisna. Naši baltički prijatelji znaju o čemu je riječ budući da su živjeli u sjeni ruske agresije., rekla je Liz Truss, britanska ministrica vanjskih poslova.

Berlin traži brzu istragu o ruskom kršenju ljudskih prava u ratu u Ukrajini.

– Ruska invazija na Ukrajinu napad je na ukrajinski narod, na njegovu slobodu i temeljna prava. To je također napad na Povelju Ujedinjenih naroda, rekla je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

Proturatni prosvjedi i danas diljem svijeta. Tisuće ljudi u Varšavi su izašle na ulice dižući glas protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Solidarnost s patnjama ukrajinskog naroda iskazali su Talijani. Pozivaju na mir u zemlji potresenoj ratnim strahotama, iz koje se svakog dana snimke stradanja stanovništva i razaranja šalju u svijet.

Komentari