REFORMA DRŽAVNE MATURE DOŽIVJELA KRAH Nema izmjena u ispitima, a s jedinicom iz eseja maturanti više neće moći proći hrvatski

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

S jedinicom iz eseja maturanti više neće moći proći hrvatski, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da se unatoč epidemiji ne razmišlja se o odgodi te će se testovi državne mature pisati od 4. lipnja.

Dok javnost raspravlja o eventualnom zatvaranju škola i prelasku na online nastavu, u sjeni obrazovnog sustava ostaje znatno važnija vijest. Ovogodišnja generacija maturanata, koja će ispite državne mature službeno polagati 1. lipnja sljedeće godine, trebala je pristupiti novoj državnoj maturi.

Riječ je o ispitu koji je trebao imati novi sadržaj, a koji je kurikulskim promjenama implementiran u nastavu tijekom velike četverogodišnje kampanje obrazovne reforme, no kada je uspoređen stari i novi sadržaj, a ispiti državne mature za ovu generaciju već pripremili, reforma je i službeno doživjela krah jer izmjena u ispitima državne mature i nema.

Nema ih ni u izbornim ni u obveznim predmetima, osim u hrvatskom jeziku. A i tamo su izmjene male – uglavnom se odnose na manji popis obvezne lektire i činjenicu da će zbog manje lektirnog sadržaja učenici morati pokazati znatnije razumijevanje pročitanog.



Izmjena se dakle odnosi na količinu naslova, ne i na lektirne naslove, pa i ovogodišnja generacija treba biti spremna da će ih u esejskom dijelu ispita dočekati ‘Antigona’, ‘Posljednji Stipančići’, ‘Zločin i kazna’, ‘Hamlet’, ‘Nora’, ‘U registraturi’, kao i pjesme Cesarića i Matoša. To su naslovi koje itekako dobro moraju iščitati i razumjeti.

Baš kao ni lani, ni ove godine nema govora o potencijalnoj odgodi mature, donosi Večernji list.

Komentari