Reiner: ‘Nasilnici nisu nogometni navijači nego zlostavljači i divljaci‘

Foto: Željko Puhovski / Cropix

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) potvrdio je da su na sjednici vladajuće koalicije razgovarali o problemu mladenačkog nasilja koje se u fokusu javnosti našlo nakon što su navijači BBB u Vukovaru pretukli maloljetnike, poručivši da oni koji to čine nisu navijači nego zlostavljači i divljaci.

Takav pristup i divljaštvo nemaju nikakvog opravdanja, ponekad ni predznaka, a ponekad nacionalni ili rasni i zaključeno je da se treba do kraja istražiti pozadina takvog divljaštva koje je rezultiralo ozljeđivanjem, rekao je Reiner novinarima u utorak nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije.

Počinitelji imaju već čitav niz kaznenih i prekršajnih prijava, napomenuo je Reiner govoreći o izgredu u kojem je u Vukovaru skupina starijih fizički napala skupinu mlađih osoba među kojima je bilo i maloljetnika te je nekima pružena i liječnika pomoć.

Upitan za SDSS-ovu optužbu da Vlada nije učinila dovoljno (da to spriječi) kao ni da Kolona sjećanja u Vukovaru nije služila odavanju pijeteta i počasti žrtvama, Reiner je rekao da o tome nije bilo riječi na sastanku. Naglasio je da nastala atmosfera nije dobra, no da to nije stvar Vlade, nego lokalne sredine podržava li to netko ili ne.



<p>Željko Reiner</p>
Damjan Tadić/Cropix

 

Vladajuća većina razgovarala o obnovi

Na sastanku vladajuće većine razgovaralo se i uredbi Europske komisije koja je omogućila relaksaciju mjera vezanih uz afričku svinjsku kugu, što je, kaže Reiner pokazalo da je Ministarstvo poljoprivrede pravilno postupao.

Razgovaralo se i o obnovi na Banovini i nastavku projekta izgradnje višestambenih zgrada, odnosno njih još 36 od čega 20 u Sisku, što će biti financirano iz Državnog proračuna.

Dogovorena je daljnja subvencija troškova za električnu i toplinsku energiju, besplatno korištenje autoceste Zagreb Sisak i prijevoz vlakom i drugo kako bi se olakšao život stradalima od potresa, rekao je i dodao da je u Zagrebu i na Banovini otvoreno ukupno 1431 gradilište, a u postupku je još 1373.

Također je izvijestio da je Europskoj komisiji poslan četvrti zahtjev za isplatu sredstava iz mehanizma za oporavak i otpornost te najavio da se iduće godine očekuje isplata od 163 milijuna eura temeljem izvršenja 16 pokazatelja iz područja javne uprave, obrazovanja, znanosti, istraživanja i zdravstva.

Foto: Pixabay

Sedmi paket pomoći umirovljenicima

Podsjetio je da je donesen i sedmi paket pomoći umirovljenicima prije Božića tako da je 830.000 umirovljenika primilo potporu od ukupno 79 milijuna eura.

Od 1. siječnja u primjeni su zakoni koji će rezultirati većom fiskalnom samostalnošću jedinica lokalne samouprave, ukidaju se doprinosi pa se omogućava povećanje prihoda građana i to je učinila ogromna većina gradova i općina, no neki to neće učiniti što nije dobro, istaknuo je Reiner.

Dodao je kako se povećava nacionalna mirovina kao i one koje se isplaćuju po posebnim propisima.

Komentari