Rejting stranaka: HDZ se teško oporavlja od niza afera, ali SDP je i dalje daleko ispod njih

Damjan Tadić/Cropix

Hrvatska demokratska zajednica ne uspijeva se oporaviti od niza afera povezanih s njezinim istaknutim članovima. Istraživanje CroElecto provedeno u listopadu pokazuje kako je rejting vladajuće stranke još jedan mjesec u silaznoj putanji.

HDZ tako dobiva povjerenje 23,12 posto ispitanika. SDP je još uvijek daleko ispod HDZ-a s 15,15 posto. Treća stranka u listopadu je Možemo! s 10,44 posto, a četvrti je Most s 9,54 posto. Peti je Domovinski pokret sa 7,07 posto, piše Večernji list.

Dakle, SDP i Možemo zajedno imaju veći postotak od HDZ-a (HDZ-ovi predizborni partneri HSLS i HDS prema istraživanju imaju 0,56, odnosno 0 posto).

Ako bi se rezultati istraživanja dobiveni na području još uvijek postojeće prve izborne jedinice projicirali u mandate, podjela mandata izgledala bi ovako: HDZ (4), SDP (4), Možemo (3), Most (2), Domovinski pokret (1).Za usporedbu, podjela na izborima 2020. izgledala je ovako: HDZ, HSLS (5), SDP (3), Možemo (3), Domovinski pokret, Most i koalicija IP, Pametno, Fokus (po 1). HSU bira 3,14 posto, Socijaldemokrate 2,58 posto, Centar 2,13 posto, a Suvereniste 1,91 posto.

Komentari