RIBIĆ: Svi naši argumenti, a bilo ih je jako puno, zašto plaće trebaju rasti više od ovog što je ponuđeno su se odbijali kao od zida

HRT

Što zaposleni u javnim i državnim službama mogu očekivati nakon jučerašnjih pregovora o povećanju plaća? Što nudi Vlada? Što o ponudi misle sindikati? O tome su HRT-ovoj emisiji “U mreži Prvog” razgovarali govorili: Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata, Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i medicinske skrbi te pomoćnik ministra rada Dražen Opalić.

Nakon 13 krugova pregovora jučer je konačno postignut dogovor između Vlade i sindikata o povećanju plaća u javnim i državnim službama.

Ribić je rekao da su tražili premijera jer su došli do zida.

– Svi naši argumenti, a bilo ih je jako puno, zašto plaće trebaju rasti više od ovog što je ponuđeno su se odbijali kao od zida. Nije nas se čulo, nismo dobili kontraargumente, niti objašnjenja zašto ne bi trebale. Kao da postoje neki konspirativni motivi koje ne smijemo saznati. I u tom trenutku smo tražili arbitra, nakon puna 4 mjeseca, rekao je Ribić.



Opalić je rekao da će još danas popodne usklađivati tekst kolektivnog ugovora i može se potpisati.

– Dogovoreno je 2 posto sada i 2 posto u drugom dijelu godine. I onda zadnji tjedan u rujnu, kako je rekao predsjednik Vlade, vidjet ćemo kakve će biti ekonomsko-socijalne okolnosti na jesen, nakon turističke sezone. Vidjet ćemo kakva će biti situacija u okruženju i onda možemo razgovarati o eventualnim korekcijama za ovu godinu, a onda polako dolaze pregovori za 2023. godinu, rekao je.

– Ne mogu reći da sam baš zadovoljan s rezultatima pregovora, ali nekakav kompromis je morao biti, rekao je Topolnjak.

– Ono što je za naše radnike sad najbitnije je da su dobili nekakvo povećanje plaće iako je ono premalo. Moram naglasiti, kako sam i jučer rekao premijeru, da jedna Vlada, koja je poslodavac, ima zaposlene koji imaju manje plaće od minimalne. Našim se radnicama u sustavu zdravstva, koje čiste bolnice, rublje, pomoćnim radnicama u kuhinji – koje imaju minimalnu plaću – ako nemaju više od 20 godina staža neće povećati plaća s ovih 4 posto, kazao je.

Opalić je rekao da se slaže, ali i da mora najaviti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu kojim će se to korigirati.

– Tako da će svi ti namještenici koji imaju do minimalne plaće od 1.1. svi dodaci na plaću, uključujući i dodatak za mirovinski staž, će ići na minimalnu plaću, istaknuo je.

Komentari