Rizik od nuklearnog rata? Putin: Nismo poludjeli, shvaćamo što je nuklearno oružje

Foto: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS/Guliver

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu rekao da se povećava rizik od nuklearnog rata, no ustrajao je na tome da Rusija nije “poludjela” i da svoj nuklearni arsenal smatra isključivo sredstvom odvraćanja.

Međutim, Putin je rekao da će Rusija braniti svoj teritorij i svoje saveznike “svim dostupnim sredstvima”, dodavši da su Sjedinjene Američke Države, a ne Rusija, rasporedile takozvano “taktičko” nuklearno oružje u drugim zemljama.

Putin je na sastanku svog Vijeća za ljudska prava, na kojem se uglavnom govorilo o ratu, a prenosila ga je televizija, rekao da se povećava rizik od nuklearnog rata, što je posljednje u nizu takvih upozorenja, no da Rusija na svoj arsenal gledao kao na sredstvo za odvraćanje, a ne da njime prva napadne.

“Nismo poludjeli, shvaćamo što je nuklearno oružje. Ta sredstva posjedujemo u naprednijem i modernijem obliku od bilo koje druge nuklearne zemlje … No, nećemo trčati po svijetu i mahati tim oružjem kao britvom”, kazao je Putin.Putin se godišnje sastaje sa svojim Vijećem za ljudska prava, tijelom za koje kritičaru kažu da mu je omogućilo da ponudi prazna obećanja o građanskim slobodama dok povećava represiju i guši otpor protiv svoje vlasti.

Komentari