Robert Ljutić odbacio krivnju za izvlačenje novca tijekom zagrebačkog Adventa

Tomislav Kristo / CROPIX

Robert Ljutić, suradnik i bivši tjelohranitelj Milana Bandića, u utorak je odbacio krivnju za optužbe da je u organiziranju zagrebačkog Adventa od 2013. do 2016. izvukao najmanje 440 tisuća kuna sa suradnicima koji su ranije priznali nedjelo te su sporazumno osuđeni nakon nagodbe s Uskokom.

Na početku suđenja, četiri godine od pokretanja istrage i dvije od podizanja optužnice, Ljutićev odvjetnik Ivo Farčić složio se s predloženim dokazima, među kojima su i tajno snimljeno telefonski razgovori i sms-ovi optuženika.

Složio se i s ispitivanjem Ljutićevih suoptuženika koji su se prije početka suđenja nagodili s Uskokom te predložio i desetak novih svjedoka o Ljutićevu angažmanu u organizaciji dijela umjetničkog sajma u Petrićevoj ulici. Naveo je kako je to bilo u propisanu djelokrugu njegovih radnih zadataka jer je bio “delegiran da rješava svakodnevne probleme takvih manifestacija”.

USKOK smatra da je Ljutić nezakonitostima stekao nepripadnu imovinsku korist

S druge strane, zamjenik ravnateljice USKOK-a Saša Manojlović usprotivio se saslušanju tih svjedoka navodeći da okolnosti o kojima bi mogli svjedočiti nemaju veze s predmetom optužbe i doveli bi do nepotrebnog odugovlačenja postupka.



USKOK je prije dvije godine podignuo optužnicu protiv Ljutića i povezanih osoba zbog trgovanja utjecajem, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, te poticanja i pomaganja u tim nedjelima.

USKOK u optužnici navodi da je Ljutić navodnim nezakonitostima stekao ‘nepripadnu imovinsku korist’ od najmanje 440.000 kuna, zajedno sa Sanjom Bančević Medenica, direktoricom tvrtke “Tvornica događaja”, dok je za najmanje 53.200 kuna oštećena udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) kojem je na čelu bio Drago Topolovec.

Ljutić je bio, kako se ističe, stvarni voditelj poslovanja u tvrtki gdje je Bančević Medenica bila samo formalno direktorica te da su se dogovorili da će osigurati korištenje udruge ZAFAZ za potrebe poslovanja svoje tvrtke.

Ljutić je pritom koristio okolnost da se ZAFAZ uglavnom financira gradskim novcem te da on “kao suradnik gradonačelnika Grada Zagreba ima utjecaj na odobravanje zahtjeva udruge ZAFAZ za dodjelu financijskih sredstava”.

Ispostavljanje fiktivnih računa

U optužnici se navodi i kako su se preko ZAFAZ-a neosnovano nalagala plaćanja u korist “Trgovine događajima”dok su se ZAFAZ-u ispostavljale fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane te da su i s drugim tvrtkama Ljutić i Bančević Medenica izvlačili novac iz svoje tvrtke.

Tužiteljstvo tvrdi i da su s drugom tvrtkom dogovorili da će im se bez plaćanja zakupnine, u iznosu od najmanje 50.000 kuna, omogućiti korištenje jedne ugostiteljske i trgovačke kućice na manifestaciji “Adventski štiklec” te da su za to bili ispostavljeni fiktivni računi.

Posebno se ističe i ispostava fiktivnih računa za informatičke usluge koje nikada nisu bile izvršene.

Ljutićevi suokrivljenici ranije su uglavnom osuđeni na uvjetne kazne, a Sanja Baničević Medenica na rad za opće dobro, kaznu od 50.000 kuna i povrat 220.000 kuna nezakonite dobiti.

Ljutić je trenutno zaposlen u Odsjeku za protokol u uredu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Komentari