Rusija: Poziv pape Franje za okončanje rata bio je upućen Zapadu

Foto: Twitter

Rusija je rekla da je poziv pape Franje na razgovore s Moskvom o okončanju rata u Ukrajini bio zahtjev zapadnim saveznicima Kijeva da odustanu od svojih ambicija da poraze Rusiju i priznaju pogrešku Zapada u ratu u Ukrajini, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA.

Papa Franjo rekao je da bi Ukrajina trebala imati ono što je nazvao hrabrošću “bijele zastave” i pregovarati o okončanju rata s Rusijom koji je uslijedio nakon opsežne invazije Moskve prije dvije godine i koji je ubio desetke tisuća ljudi.

– Kako ja to vidim, Papa traži od Zapada da ostavi po strani svoje ambicije i prizna da je pogriješio, citirala je novinska agencija ANSA glasnogovornicu ruskog ministarstva vanjskih poslova Mariu Zakharovu.

Zakharova je rekla da Zapad koristi Ukrajinu kao instrument svojih ambicija da oslabi Rusiju.



Što se tiče Rusije, “nikada nismo blokirali pregovore”, rekla je, dodavši da je situacija u Ukrajini “u slijepoj ulici”.

Predsjednik Vladimir Putin poslao je tisuće vojnika u Ukrajinu u veljači 2022., što je pokrenulo rat punih razmjera nakon osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih snaga s jedne strane i proruskih Ukrajinaca i ruskih opunomoćenika s druge strane.

Putin kaže da su ubrzo nakon što je poslao trupe u Ukrajinu, Moskva i Kijev skoro dogovorili prekid vatre, ali da ga je Britanija torpedirala.

Reuters je prošlog mjeseca izvijestio da su Sjedinjene Države odbacile Putinov prijedlog o prekidu vatre u Ukrajini radi zamrzavanja rata nakon kontakata između posrednika.

Putin ukrajinski rat opisuje kao egzistencijalnu bitku između svete ruske civilizacije i arogantnog Zapada za kojeg kaže da je u kulturnom, političkom i gospodarskom padu i koji je nastojao poniziti Rusiju nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Zapad Putinovu invaziju prikazuje kao otimanje zemlje u imperijalnom stilu koje dovodi u pitanje međunarodni poredak nakon hladnog rata i sukobljava Rusiju sa Zapadom.

Ukrajina kaže da se bori za svoj opstanak i da neće stati sve dok i zadnji ruski vojnik ne bude izbačen s njezinog teritorija.

Zelenski je prošlog tjedna rekao da Rusija neće biti pozvana na prvi mirovni summit koji bi se trebao održati u Švicarskoj.

Foto: Facebook

Zelenski indirektno kritizirao papu Franju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski reagirao je na komentar Svetog Oca Franje da bi Ukrajina trebala imati “hrabrost bijele zastave” i pregovarati o kraju rata s Rusijom, premda papu nije izravno spomenuo. Istaknuo je da se Ukrajinci isključivo bore pod plavo-žutom zastavom – s kojom žive, umiru i pobjeđuju.

U Ukrajini je, kaže, bilo mnogo bijelih zastava na kućama i crkvama koje su spaljene i uništene nakon što su ih pogodile ruske granate. To, smatra, jasno pokazuje tko treba prestati kako bi rat završio.

– Zahvaljujem svakom kapelanu koji je s vojskom i s našim obrambenim snagama na bojišnici brani život i humanost. Oni nas podržavaju molitvom, razgovorom i djelima. To je primjer kada je Crkva uz ljude, a ne dvije i pol tisuće kilometara daleko, gdje se virtualno posreduje između nekoga tko želi živjeti i onoga tko te želi uništiti, rekao je Zelenski.

Poplave i klizišta u Indoneziji odnijeli su 26 života

Komentari