Rusija uručila prve putovnice stanovnicima Hersona: ‘Za nas počinje nova era’

Foto: Facebook, ilustrativna fotografija

Rusija je u subotu uručila svoje prve putovnice stanovnicima Hersona, grada na jugu Ukrajine koji su okupirale ruske trupe, izvijestile su ruske novinske agencije.

Prema službenoj agenciji TASS, 23 stanovnika Hersona na posebnoj su ceremoniji dobila rusku putovnicu, u sklopu “pojednostavljene procedure” omogućene zahvaljujući ukazu koji je krajem svibnja potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

– Svi naši stanovnici Hersona žele što prije dobiti putovnicu i rusko državljanstvo, rekao je nakon ceremonije uručenja putovnica Vladimir Saldo, šef proruske administracije regije, prenosi TASS.

– Za nas počinje nova era (…) Ovo je najvažniji dokument koji čovjek ima u životu, rekao je agenciji Ria Novosti.



Proruske vlasti u Hersonu su kazale kako su datum izdavanja prvih ruskih putovnica odabrale tako da se on poklopi s obilježavanjem ruskoga državnog praznika, Dana Rusije, 12. lipnja. Na taj dan Rusi slave proglašenje neovisnosti zemlje.

Oblast Hersona ruska je vojska gotovo u potpunosti osvojila na početku svoje ofenzive pokrenute 24. veljače.

Uredba što ju je Kremlj potpisao krajem svibnja, kojom se proruske lokalne vlasti ovlašćuju za izdavanje putovnica stanovnicima, odnosila se i na regiju Zaporožje koju dijelom kontrolira Moskva.

Ukrajina je osudila donošenje i uspostavu ove posebne procedure, osudivši i “flagrantno kršenje” njezina teritorijalnog integriteta.

“Ukaz ruskog predsjednika je pravno ništavan i neće imati nikakvih posljedica” na “ukrajinsko državljanstvo stanovnika toga područja koje je Rusija privremeno okupirala”, stoji u objavi ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

 

Komentari