Ruski predsjednik optužuje Ukrajinu da ne želi kineski mirovni plan

Foto: Twitter

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak kako ne vidi da su ukrajinske vlasti spremne da se pronađe rješenje za sukob u Ukrajini na temelju mirovnog plana koji je predložila Kina, prenose agencije.

– Smatramo da mnogi elementi mirovnog plana koji je predložila Kina … mogu poslužiti kao temelj za mirno rješenje (sukoba), kada oni na zapadu i u Kijevu budu na to spremni. Međutim, za sada ne vidimo takvu spremnost na njihovoj strani, rekao je Putin, nakon razgovora s kineskim kolegom Xi Jinpingom, prenio je AFP.

Putin je rekao da su na sastanku veliku pozornost posvetili tom mirovnom planu.

Dvojica čelnika naglasila su da je “odgovoran dijalog” najbolji put za rješenje ukrajinske krize, prenijeli su kineski državni mediji, navodi Reuters.Ruska strana potvrdila je svoju odlučnost da se mirovni pregovori održe što je moguće prije.

Dvije strane istaknule su da se, da bi se riješilo ukrajinsku krizu, mora poštovati “legitimne sigurnosne razloge za zabrinutost” svih zemalja i da se sukobi moraju izbjeći, navode kineski mediji.

Putin je rekao da se zapad u Ukrajini bori “do posljednjeg Ukrajinca”, prenio je TASS.

Xi Jinping je rekao da je Peking nepristran u pogledu sukoba u Ukrajini i da podržava mir i dijalog.

Xi je o razgovoru s Putinom rekao da je bio otvoren i prijateljski.

Putin je uz to zaprijetio da će odgovoriti ako London dostavi Ukrajini granate koje sadrže osiromašeni uranij, što je reakcija na izjave britanskog dužnosnika u tom smislu.

– Danas smo saznali da je Velika Britanija najavila ne samo slanje tenkova Ukrajini nego i granata koje sadrže osiromašeni uranij. Ako se to dogodi, Rusija će morati odgovoriti, naglasio je.

Moskva je spremna pomoći kineskim tvrtkama da zamjene zapadne kompanije koje su napustile Rusiju zbog sukoba u Ukrajini, rekao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin kineskom vođi Xi Jinpingu na sastanku u Kremlju.

Drugog dana Xijeva posjeta Moskvi, Putin je rekao da su razgovarali i o predloženom plinovodu Snaga Sibira 2 kojim bi se ruski plin prevozio u Kinu.

Rusija je projekt predstavila prije više godina, ali je sada aktualiziran jer se Rusija okrenula Kini koja bi kao strateški kupac zamijenila Europu.

– Uvjeren sam da će se naša sveobuhvatna suradnja razvijati na dobrobit obaju naroda, rekao je Putin Xiju i dodao da je Rusija strateški opskrbljivač Kine naftom, plinom i ugljenom.

Xi je izjavio da bi dvije zemlje trebale proširiti sjajnu “praktičnu suradnju”.

– Već se vide prvi plodovi naše suradnje koja se nastavlja razvijati, rekao je Xi Putinu, prema snimci na kablovskoj televiziji iz Hong Konga.

Ruski Gazprom već doprema plin Kini plinovodom Snaga Sibira na temelju 30-godišnjeg ugovora vrijednog 400 milijardi dolara iz 2019. Plinovod je dugačak oko 3000 kilometara.

No, izvoz u Kinu tek je manji dio u odnosu na rekordnih 177 milijardi prostornih metara plina isporučenih Europi 2018. i 2019. Od izbijanja rata u Ukrajini u veljači 2022., isporuke Europi drastično su se smanjile, na 62 milijarde u 2022.

Putin je najavio da će Rusija isporučivati Kini najmanje 98 milijardi prostornih metara plina do 2030.

Ruski i kineski predsjednik trebali bi kasnije u utorak detaljno razgovarati o ukrajinskoj krizi, nakon što je Putin iznio Xiju neka “objašnjenja” u prvoj rundi razgovora u ponedjeljak.

Xi pozvao Putina u Kinu ove godine

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da ove godine posjeti Kinu, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti. U Kinu je pozvan i ruski premijer Mihail Mišustin. Kineski je predsjednik, piše kineska agencija Xinhua – pozvao i na redovite sastanke premijera dviju država.

Kremlj je objavio da su Xi i Putin tijekom prvog dana razgovora temeljito razmijenili mišljenja, među ostalim, o kineskom mirovnom prijedlogu za Ukrajinu – dokumentu u 12 točaka koji poziva na deeskalaciju i eventualni prekid vatre. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je dati više detalja te rekao novinarima da pričekaju zajedničko priopćenje nakon današnjih razgovora.

Putin pohvalio prijedlog Pekinga o sukobu u 12 točaka

Xijevo putovanje u Moskvu smatra se velikim poticajem za njegova strateškog partnera Putina, koji je predmet tjeralice Međunarodnog kaznenog suda zbog optužbi za nezakonitu deportaciju ukrajinske djece. U ponedjeljak su Xi i Putin razgovarali četiri i pol sata, nazivajući jedan drugoga “dragim prijateljem”, a međunarodno izolirani ruski čelnik rekao je da je otvoren za razgovor o kineskim prijedlozima o rješenju rata u Ukrajini.

U rijetkom potezu, Putin je otpratio Xija do njegova automobila nakon razgovora, a njih su dvojica viđena kako se zajedno smiješe. Ruski je čelnik tijekom sastanka rekao da je otvoren za razgovore o Ukrajini i pohvalio prijedlog Pekinga o sukobu u 12 točaka, koji uključuje poziv na dijalog i poštovanje teritorijalnog suvereniteta svih zemalja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi pozdravio razgovore sa Xijem, iako iz Pekinga nije bilo naznaka takvih planova.

Stajalište Pekinga o Ukrajini izazvalo je kritike zapadnih zemalja, koje su rekle da Kina prešutno podupire oružanu intervenciju Moskve. Kina se nastoji prikazati kao neutralna strana u ukrajinskom sukobu, ali Washington je rekao da bi potezi Pekinga mogli značiti “taktiku odugovlačenja” koja pomaže Moskvi. SAD je optužio Peking da razmišlja o izvozu oružja u Moskvu, što je Kina energično demantirala.

Stoltenberg upozorio Kinu da ne isporučuje oružje Rusiji

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u utorak Peking da ne isporučuje Moskvi smrtonosno oružje, dok su se čelnici Rusije i Kine sastali u Moskvi na razgovorima.

– Nismo vidjeli nikakve dokaze da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo vidjeli neke znakove da je to bio zahtjev Rusije i da je to pitanje koje kineske vlasti razmatraju u Pekingu, rekao je Stoltenberg na novinskoj konferenciji u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

– Kina ne bi trebala pružati smrtonosnu pomoć Rusiji, to bi značilo podržavanje ilegalnog rata, dodao je.

Komentari