Ružić: Mladi su skloni samoizolaciji, autodestrukciji, slaboj komunikaciji, imaju problema sa samopoštovanjem i neutemeljeni osjećaj krivnje

Goran Kovacic/PIXSELL

Ravnatelj KBC Rijeka i kardiolog Alen Ružić osvrnuo se na rad KBC-a tijekom pandemije, današnje stanje i daljnje planove.

Covid odjel na Klinici za psihijatriju KBC-a Rijeka vratio se u izvornu funkciju – od jučer ponovno funkcionira dnevna bolnica za djecu i adolescente.

“U ovim okolnostima covida gdje se iz dana u dan prilagođavamo, bit funkcioniranja cijelog sustava je ta jedna dinamička reorganizacija i preraspodjela resursa da bi, s jedne strane mogli pružiti zdravstvenu pomoć svim onim covid bolesnicima koji to trebaju, a s druge strane, ono što je jednako važno, pružiti zdravstvenu zaštitu svim onim bolesnicima koji nisu oboljeli od covida, što znači da obavljamo svoju javnozdravstvenu funkciju”, rekao je ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić gostujući u Studiju 4 HRT-a.

“U tom smislu naša služba za dječju i adolescentsku psihijatriju kontinuirano je radila ali izvan svog prostora, upravo zato što je taj prostor svojom izdvojenošću i odvojenim pristupom u okolnostima covid epidemije bio korišten kao covid psihijatrija”, rekao je Ružić.



“Mi smo preraspodjelom resursa osigurali druge izolacijske prostore za liječenje potencijalnih psihijatrijskih bolesnika s covidom, a također i da u punom kapacitetu krene s radom naš odjel posvećen djeci i adolescentima i njihovom mentalnom zdravlju i to smatramo velikim iskorakom”, istaknuo je.

“Početak nove školske godine je uvijek razdoblje s povećanom potrebom kako pojedinaca tako i obitelji u zaštiti mentalnog zdravlja djece i adolescenata”, kaže Ružić.

‘Većina bolesnika s teškim kliničkim slikama nije cijepljena’

Rekao je i kako gotovo svi covid bolesnici s teškim kliničkim slikama nisu cijepljeni.

“Imamo podatke. Gogotovo svi covid bolesnici s teškim kliničkim slikama nisu cijepljeni. Imamo izolirane pojedinačne slučajeve kod bolesnika s poremečajem imuno sustava koji su bili cijepljeni. Velika većina bolesnika s teškim kliničkim slikama, nažalost, nije cijepljena”, rekao je Ružić.

Naglasio je da reorganizacijom i preraspodjelom resursa KBC Rijeka vrlo brzo, u slučaju potrebe, osigurati kapacitete za liječenje covid bolesnika.

“Nažalost, prošli smo to iskustvo, imamo infrastrukturu, edukacijski naši djelatnici osim iskustva su prošli i veliki europski edukacijski tečaj, preko 200 djelatnika iz interne medicine. Mi smo za eventualno pogoršanje covid situacije spremni, ali nadamo se da do toga neće doći. Trenutno smo fokusirani na balans zadovoljenja potreba svih naših pacijenata i covid i ne-covid bolesnika”, poručio je.

‘Ova online nastava i sve te promjene potenciraju psihološke poremećaje’

U tom je smislu, kaže, ponovno otvorenje dnevne bolnice za dječju i adolescentnu psihijatriju vrlo bitno.

“Naša djeca i mladi se upravo na početku školske godine susreću s nekim problemima koji su možda prije bili latentni ali sada dolaze u svoju manifestnu fazu i postaju demaskirani i traže neodgodivo liječenje i pomoć. I to je glavni razlog zbog kojeg smo na preporuku struke krenuli u ovu reorganizaciju za koju smatram da je vrlo korisna i za ustanovu i za korisnike”, istaknuo je.

Prema međunarodnim studijama gotovo 20 posto djece i adolescenata ima određene probleme i znakove slabog ili suboptimalnog funkcioniranja svog mentalnog statusa.

“Ova online nastava i sve promjene koje su se dešavale u protekle dvije godine svakako da potenciraju ono što je i inače relativno često u dječjoj i adolescentskoj populaciji prisutno u smislu psiholoških poremećaja.

Oni su često, a to je covid samo potencirao, skloni samoizolaciji, slaboj osobnoj komunikaciji, ponekad imaju problema sa samopoštovanjem, neutemeljenog osjećaja krivnje, pa sve do autodestrukcije. To su sve problemi funkcioniranja kod djece i adolescenata koje treba rano prepoznati i javiti se stručnjacima”, rekao je Ružić.

‘Iza bolesti često ostaju problemi dišnoga sustava pa imamo post-covid jedinicu’

Osvrnuo se i na rad post-covid odjela u KBC-u Rijeka.

“Oni su još uvijek aktivni. Ono što je nama poznato, iako bolest covid-19 postoji tek kratko, je da iza te bolesti često ostaju problemi dišnoga sustava pa imamo post-covid jedinicu pri pulmologiji. Drugi po učestalosti su neurološki problemi pa je vrlo aktivna naša neurologija. Obje te naše bolesnike multidisciplinarno tretiraju dijagnosticiraju i poslije vode kroz terapiju kako bi smanjili tegobe smanjili napredak bolesti i omogućili normalno funkcioniranje”, kaže Ružić.

‘Nakon završetka lockdowna susretali smo se puno težim oblicima bolesti’

Ističe kako je covid-19 negativno utjecao na liječenje svih ostalih bolesti.

“Kada se gleda najnovija literatura najveće posljedice su bile u prvom valu, tijekom lockdowna, gdje se pretpostavlja da je bilo negdje 19% manje hospitalizacija zbog kardiovaskularnih bolesti i 13% manje infarkta je zabilježeno u 2020. u odnosu na 2019.”, rekao je dodavši da su se nakon završetka lockdowna susretali s puno težim oblicima bolesti.

“To povezujemo sa nejavljanjem i strahom od odlaska liječniku za vrijeme lockdowna”, ističe.

‘Covid naučio da moramo živjeti s njim’

Gledateljima je poručio da trebaju dolaziti na preglede.

“Upravo nas je covid naučio da moramo živjeti s njim. Nadamo se da će daljnjim procjepljivanjem i primjenom svih mjera prevencije koje se na nacionalnoj razini preporučuju i provode u našoj ustanovi, postaviti jedan okvir u kojem svaki bolesnik može na siguran način dobiti svoju zdravstvenu uslugu bez obzira o kojoj se bolesti radi”, poručio je Ružić.

“U KBC-u Rijeka smo u potpunosti spremni i imamo sve administrativne podloge za uvođenje covid potvrda”

Na pitanje voditeljice o procijepljenosti zdravstvenih djelatnika u KBC-u Rijeka, obzirom na medijske napise o navodnom odgađanju uvođenja covid potvrda, odgovorio je da je kod njih procijepljenost visoka.

“Mi govorimo od preko 92% procijepljenih liječnika, preko 80% je procijepljenost nemedicinskog osoblja te oko 70% medicinskih sestara i tehničara”, rekao je Ružić dodavši da će točne brojke imati nakon provedbe prikupljanja svih podataka koji su bitni za uvođenje covid potvrda.

Kaže da se čeka odluka stožera i daljnje provedbene upute oko uvođenja ili odgode uvođenja covid potvrda.

“Mi smo kao KBC Rijeka u potpunosti spremni i imamo sve administrativne podloge i sve tablice koje treba ispuniti za svakog djelatnika i koje sadrže brojne podatke koje je naša služba za zaštitu od bolničkih infekcija definirala kao relevantne. Ono što je sad otvoreno pitanje je pitanje samog datuma odnosno tijeka implementacije.

Moramo biti svjesni da su zdravstvene ustanove, posebno KBC Rijeka i njoj slične ustanove, dakle najveće zdravstvene ustanove iznimno velike organizacije i da je potrebno određeno vrijeme. Međutim, kažem, sve je spremno i u najkraćem roku po uputi Ministarstva, odnosno Stožera, mi možemo postupiti.

Također je vrlo važno osigurati termine za testiranje za one necijepljene do samog dobivanja covid putovnice kroz cijepljenje, tako da je taj dio također u izradi. Moram još naglasiti sve ovo, uključujući i covid putovnice, ne anulira potrebu za provođenjem osnovnih epidemioloških mjera za sve naše djelatnike”, poručio je Ružić.

Komentari