Švedska ne odustaje od praćenje postupka nabave borbenih aviona u Hrvatskoj: Naši novi Gripeni bili bi djelotvorniji od Rafalea

Ilustracija Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

˝Ponuda također uključuje vrlo atraktivan financijski model za Hrvatsku, koji bi omogućio otplatu u dužem vremenskom razdoblju, uključujući i poček od 2023. do 2025. godine”, podsjetio je Jonas Hjelm na švedsku ponudu.

Švedska obrambena tvrtka Saab, koja se sa svojim JAS 39 Gripenom C/D natjecala za budući zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), nastavlja pratiti postupak nabave nakon što je Vlada u petak na natječaju odabrala rabljene francuske Rafalea F3R.

Poštivajući Vladinu odluku o nabavi francuskih zrakoplova, viši potpredsjednik i voditelj poslovnog područja aeronautika u Saabu Jonas Hjelm uvjeren je da bi ponuda švedske vlade za 12 novih zrakoplova Gripen C/D bila djelotvornija i nadmašila bi potrebe HRZ-a.

Podsjetivši da je švedska ponuda uključivala dostupnost zrakoplova unutar dvije godine, cjelovit paket logističke podrške te obuku za pilote i tehničare HRZ-a, Hjelm je naglasio kako je uvjeren da je Saabova ponuda sveobuhvatna i s višestrukom dobrobiti za Hrvatsku i HRZ.



”Nabava i korištenje novih Gripena ne stvara dodatne troškove koji se često povezuju s korištenim avionima i možemo potvrditi kako su u ponudi za Gripene transparentno navedeni i uključeni svi troškovi. Ponuda također uključuje vrlo atraktivan financijski model za Hrvatsku, koji bi omogućio otplatu u dužem vremenskom razdoblju, uključujući i poček od 2023. do 2025. godine”, podsjetio je Hjelm na švedsku ponudu.

Naglasio je da bi takvo rješenje financiranja omogućila švedska vlada, a ne komercijalne banke, zbog čega bi uvjeti financiranja bili iznimno povoljni.

Hjelm je ocijenio da bi partnerstvo sa Švedskom i Saabom donijelo Hrvatskoj puno više prednosti poput dugoročne suradnje s Regionalnim centrom za zrakoplovstvo, lokalnom obrambenom industrijom i akademskom zajednicom, čime bi se stvorilo oko 500 visokotehnoloških radnih mjesta.

Vlada je objavila u petak da nabavlja 12 rabljenih Rafalea F3-R (10 jednosjeda i dva dvosjeda) po cijeni od 999 milijuna eura.

Premijer Andrej Plenković je precizirao da osim aviona francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku osoblja prema načelu „obuka obučavatelja“ i sveobuhvatnu podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u razdoblju od tri godine.

Uz to, ponuda uključuje i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i pričuvnim dijelovima.

Komentari