Sabor objavio troškove zastupnika, evo tko je rekorder

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Donosimo pregled troškova zastupnika Hrvatskog sabora u trenutnom sazivu i aktivnost pojedinih zastupnika. Svi podaci koje smo pogledali dostupni su na web stranicama Hrvatskog sabora.

Hrvatski sabor je u razdoblju od 15. siječnja do 14. ožujka 2024. godine održao jednu, 21. sjednicu, u trajanju od 31 dana, na kojoj su raspravljene 93 točke dnevnoga reda. U tom razdoblju doneseno je 43 zakona, od kojih je 11 usklađeno sa zakonodavstvom Europske unije. Po redovnom postupku donesena su 35 zakona, a po hitnom postupku njih 8. Osim toga, doneseno, prihvaćeno ili primljeno na znanje je: 27 odluka, 10 izvješća te po jedan plan, mišljenje i strategija.

Tijekom plenarnih rasprava zastupnici su se za riječ javili više od 3560 puta, najviše za repliku i povredu poslovnika, a zastupnicima je izrečeno više od 860 stegovnih mjera. Prema obrađenim podacima, zastupnici su Vladi tijekom Aktualnog prijepodneva postavili 38 pitanja.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Koliko se trošilo

U top 10 saborskih potrošača našli su se: Katica Glamuzina (5.548,65 eura) (Socijaldemokrati), Nevenko Barbarić (5.069,32 eura) (HDZ), Domagoj Hajduković (4.954,53 eura) (Socijaldemokratska partija Hrvatske), Marijana Petir (4.899,96 eura) (Nezavisni), Jure Brkan (4.892,76 eura) (HDZ), Željko Pavić (4.727,29 eura) (Socijaldemokrati), Zvonimir Troskot (4.599,85 eura) (Most), Božo Petrov (4.384,41 eura) (Most), Nikola Mažar (4.266,61 eura) (HDZ) i Radoje Vidović (4.161,50) (HDZ).



Najveće troškove predstavljali su službeni automobili koje je koristilo gotovo pola zastupnika. Neki zastupnici potrošili su preko 2000 eura na službena vozila. Dvadesetak zastupnika trošile je na avionske karte na koje su utrošili uglavnom manje od tisuću eura.

Trošak stanova na koje pravo imaju saborski zastupnici koji žive do 50 kilometara od Zagreba je fiksan i iznosi 719,36. Tu pogodnost koristilo je nešto manje od pola zastupnika.

Foto: Cropix

Koliko se radilo

U dokumentu koji je objavio Hrvatski sabor navedeno je koliko su aktivni bili pojedini zastupnici. Aktivnost se broji prema količini javljanja u određenim ulogama koje zastupnik izvršava. Tako su tu navedene kategorije obrazloženja predlagatelja zakona, obraćanje kao izvjestitelja odbora, obraćanje kao predstavnika kluba zastupnika, javljanje za pojedinačnu raspravu, replika, odgovor na repliku, obrazloženje amandmana i javljanje za povredu poslovnika. Sve aktivnosti su agregirane u jedan konačan broj koji smo uspoređivali.

Prema tom agregiranom broju najaktivniji zastupnici Sabora bili su: Anka Mrak-Taritaš (GLAS), Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom), Miro Bulj (Most), Željko Pavić (Socijaldemokrati), Marija Selak Raspudić (Nezavisni), Katarina Peović (Radnička fronta), Josip Borić (HDZ), Andreja Marić (SDP), Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) i Sandra Benčić (Možemo).

Dokument navodi i velik broj zastupnika koji su bili potpuno neaktivni, odnosno imali su broj 0 u svakoj od kategorija koje su se bilježile. Međutim, popisani su i zastupnici koji su službeno ušli u Sabor, ali nisu u njemu de facto radili, jer su obnašali druge dužnosti, poput mjesta ministra ili župana.

Komentari