Saborski zastupnici suglasni su da je potrebna šira rasprava o uvođenju eura

Damjan Tadic / CROPIX

Saborski zastupnici složili su se u četvrtak o potrebi šire javne rasprave o uvođenju eura u Hrvatskoj čemu, kažu, pridonosi i rasprava o izmjenama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci i o kreditnim institucijama koje su važne u kontekstu uvođenja eura.

Osim omogućavanja uspostave bliske suradnje Europske središnje banke i HNB-a cilj izmjena dvaju zakona je i ulazak u jedinstveni sanacijski mehanizam, kao i dodatno usklađivanje odredbi koje stupaju na snagu danom uvođenja eura kao službene novčane jedinice u Hrvatskoj, kazao je ministar financija Zdravko Marić predstavljajući zakonske prijedloge.

“Nadam se da ćemo danas u raspravi o ova dva zakona dodatno doprinijeti javnoj raspravi o euru i prezentirati argumente za i protiv”, kazao je Marić.

Istaknuo je da je Hrvatska ulaskom u EU i potpisom pristupnog ugovora pristala na uvođenje eura te da je samo pitanje kada.



S njim su se složili Saša Đujić (SDP) i Vesna Pusić (Glas) dajući podršku zakonskim izmjenama, dok su kritični bili Miro Bulj (Most) i Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).

Bulj smatra da Hrvatska još nije spremna za euro i da odluku o uvođenju eura treba donijeti na referendumu, dok je za predložene zakone kazao kako njima HNB gubi suverenitet i postaje “ispostava Europske središnje banke”.

Lovrinović je ministra financija nazvao “teklićem guvernera Vujčića”.

“Zakon o HNB-u se mijenja da bi se spriječilo sadašnje rukovodstvo HNB-a da ne napravi nove gubitke tako da se uvedu novi računovodstveni standardi po kojima se negativne tečajne razlike više neće knjižiti kao gubitak”, kazao je Lovrinović i podsjetio da je HNB u 2017. i 2018. ostvario ukupan gubitak od 3,5 milijardi kuna.

Predsjedavajući Željo Reiner najavio je da će Sabor danas raditi do 17.45 sati.

Komentari