SAD: Trump traži da Vrhovni sud intervenira zbog zabrane kandidature u Coloradu

Foto: Facebook

Bivši američki predsjednik Donald Trump u srijedu je zatražio od Vrhovnog suda SAD-a da intervenira nakon što mu je najviši sud u Coloradu zabranio da bude na republikanskim glasačkim listićima u sklopu predsjedničkih izbora zbog njegove uloge u napadu na Kapitol 6. siječnja 2021.

Trump, glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., osporava odluku Vrhovnog suda Colorada od 19. prosinca kojom je diskvalificiran na temelju ustavne odredbe koja zabranjuje bilo kome tko je “sudjelovao insurekciji ili pobuni” da obnaša javnu dužnost.

Vrhovni sud Colorada prethodno je stavio svoju odluku na čekanje do 4. siječnja, navodeći da će Trump ostati na glasačkom listiću ako se žali. Ta presuda odnosi se samo na predizbore u ožujku, ali mogla bi utjecati i na Trumpov status za opće izbore u studenom.

Trumpova žalba postavlja politički eksplozivan slučaj pred najviše pravosudno tijelo u zemlji, u kojem je većina konzervativnih sudaca u omjeru 6-3 i uključuje tri Trumpova imenovanja, da razmotri pitanja o Trumpovoj podobnosti u sklopu širih napora da ga se diskvalificira i s drugih državnih izbora.



U žalbi su Trumpovi odvjetnici od sudaca tražili da “po kratkom postupku preinače” odluku Vrhovnog suda Colorada jer je pitanje predsjedničke podobnosti rezervirano za Kongres.

Odvjetnici su naveli da je odlukom suda u Coloradu “prvi put u povijesti Sjedinjenih Država pravosuđe spriječilo birače da glasaju za predsjedničkog kandidata vodeće većinske stranke”, a dodali su i kako takva presuda “nije i ne može biti ispravna”.

Napad 6. siječnja bio je pokušaj Trumpovih pristaša da ponište njegov poraz na izborima 2020. od demokratskog predsjednika Joea Bidena, za koji Trump lažno tvrdi da je rezultat prijevare.

Trump se također žalio državnom sudu Mainea nakon što mu je i u toj saveznoj državi zabranjen pristup predizborima prema istoj ustavnoj odredbi kao u slučaju Colorada.

Komentari