SAD uvodi sankcije Rusiji, odnose se na naprednu elektroniku

Foto: Twitter

Sjedinjene Države uvele su u četvrtak sankcije povezane s Rusijom protiv gotovo 120 pravnih i fizičkih s ciljem blokiranja pristupa Moskve elektronici i drugoj robi koja pomaže u ratu protiv Ukrajine, prenosi Reuters.

Nove mjere također su osmišljene kako bi se smanjio ruski prihod od sektora metalurgije i rudarstva, te potkopale njegove buduće energetske sposobnosti. Cilj je degradacija ruskog pristupa međunarodnom financijskom sustavu, navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

– Današnje akcije predstavljaju još jedan korak u našim naporima da ograničimo ruske vojne sposobnosti, njen pristup zalihama na bojnom polju i njenu ekonomsku dobit, rekao je u izjavi zamjenik ministra financija Wally Adeyemo.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu najnovije sankcije nazvalo je dijelom “beskrajnih napada” administracije američkog predsjednika Joea Bidena “u kontekstu hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv naše zemlje”.



– Destruktivne akcije Bijele kuće potvrdile su rusku politiku jačanja svoje obrambene sposobnosti te financijskog i tehnološkog suvereniteta i ne ostavljaju alternativu ubrzavanju procesa odvajanja dolara od svjetskih gospodarskih odnosa, navodi se u priopćenju veleposlanstva.

Sjedinjene Države i drugi zapadni saveznici opskrbili su Ukrajinu desecima milijardi dolara u naoružanju i vojnoj opremi za obranu nakon ruske invazije u veljači 2022. Zapadni saveznici negiraju tvrdnje Moskve da žele uništiti Rusiju, koju optužuju za ničim izazvano, imperijalno otimanje zemlje u Ukrajini.

State Department je priopćio da su na meti bili Rus i državljanin Sjeverne Koreje – Yong Hyok Rim – koji su povezani s Jevgenijem Prigožinom, vođom plaćeničke organizacije Wagner, za pomoć u isporuci streljiva Rusiji.

Na meti su bile još dvije privatne ruske vojne tvrtke, uključujući Okhranu, u vlasništvu energetske kompanije Gazprom GAZP.MM pod kontrolom Kremlja.

Sankcijama obuhvaćeni djelatnici FSB-a i zamjenici ministara

– Šest ruskih zamjenika ministara, zamjenik direktora sigurnosne službe FSB-a i guverner regije Smolensk bili su meta, rekao je State Department.

Sankcije zamrzavaju svu američku imovinu ili udjele u američkoj imovini u vlasništvu ciljanih i općenito zabranjuju transakcije s njima američkim državljanima ili osobama u Sjedinjenim Državama.

– Mjere i dalje drže Rusiju odgovornom za njezinu nezakonitu invaziju na Ukrajinu i degradiraju njezinu sposobnost da podrži svoje ratne napore, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u izjavi.

Mjere proizlaze iz obveza pomoći Ukrajini od strane čelnika G7 i namjeravaju prekinuti pokušaje Moskve da izbjegne sankcije nabavom inozemne elektronike, tehnologije i druge robe preko trećih strana i točaka isporuke izvan Rusije, priopćilo je američko ministarstvo financija.

Mnogi od ciljanih entiteta prebacili su elektroničke komponente u Rusiju koje su pronađene u ruskim sustavima oružja korištenim protiv Ukrajine, navodi se. Subjekti su uključivali tvrtke sa sjedištem u Kirgiskoj Republici, UAE i Srbiji, priopćilo je Ministarstvo financija.

Među njima je LLC RM Design and Development, tvrtka sa sjedištem u Krigiskoj Republici koju je Ministarstvo financija nazvalo “plodnim otpremnikom” ruskim primateljima robe za civilnu i vojnu upotrebu.

Sankcije su uvedene za još tri tvrtke sa sjedištem u Kriškoj Republici. Mjere su bile usmjerene na gotovo desetak ruskih subjekata koji uvoze tehnologije dvostruke namjene proizvedene u inozemstvu i gotovo 30 ruskih proizvođača oružja i instituta uključenih u obrambena istraživanja, priopćilo je Ministarstvo financija.

Rečeno je da su sankcije stavljene na pet ruskih financijskih institucija kao dio napora da se “degradira” ruski pristup međunarodnom financijskom sustavu.

Komentari