Sandra Benčić: Plenković u provedbi obnove Zagreba i okolice treba prihvatiti rješenja koja smo otpočetka nudili

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Dali smo podršku Zakonu o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa zato što smo htjeli da prođe provedba o tome koji će dio financirati država, a koji lokalna samouprava te da prođe izmjena da građani koji imaju primanja niža od određenog cenzusa dobiju stopostotnu subvenciju obnove”, rekla je Sandra Benčić, saborska zastupnica platforme Možemo! za N1.

Dodala je kako su “upozoravali na sve načine da provedbeni mehanizmi u koje je uključeno toliko institucija, ministarstava, lokalnih i područnih ureda nije provedbeni mehanizam koji će dovesti do brze i efikasne obnove”.

“Sve što smo govorili pokazalo se točno. Smatramo da sve izmjene trebaju ići tako da jedna institucija provodi čitav postupak obnove”, istaknula je saborska zastupnica.

Uvjerenja je da bi rješenja išla puno brže da građani znaju da trebaju doći u jednu instituciju, u kojoj predaju zahtjeve i koja im izdaje rješenja za obnovu.



Na razini Grada Zagreba osposobljeni su mobilni timovi, koji pomažu građanima u zahtjevu za obnovu. Sandra Benčić je rekla kako su “prošli sve crvene zgrade i kuće, ispunili dokumentaciju onima koji nisu i sad smo već na žutim naljepnicama”.

Ona smatra da će deklarativno postojati poziv premijera Andreja Plenkovića ili resornog ministra zastupnicima da daju neke sugestije.

“Pitanje je hoće li to biti stvarni poziv, koji će uzeti u obzir sve što smo rekli da će biti problemi u provedbi. Samo ako to ne bude deklarativan, nego stvarni poziv koji će pomoći da idemo u to da zakon bude pojednostavljen. Ako ti prijedlozi ne budu takvi da na terenu građanima olakšaju i ubrzaju obnovu, tada Andrej Plenković neće moći računati na pomoć i podršku oporbe, nego samo ako prihvati rješenja koja smo otpočetka nudili”, naglasila je Sandra Benčić.

‘Plenković će povećati većinu iz bazena Domovinskog pokreta’, smatra Benčić

Osvrnula se i na situaciju u Domovinskom pokretu i SDP-u, odnosno stvara li se previranjima u tim strankama novo tržište zastupnika koji bi mogli postati dio parlamentarne većine.

“Podsjetit ću da smo i prije govorili da HDZ potencijalno ima i veću većinu nego što ju zapravo ima u Saboru, upravo i među zastupnicima Domovinskog pokreta. Nismo očekivali da će se stvar ovako rasplesti kako se rasplela, ali sigurno je da u tom bazenu Domovinskog pokreta postoje sigurno neki potencijali da Plenković poveća većinu koju ima. Hoće li se to dogoditi, to ćemo vrlo brzo vidjeti, svakako na glasanju proračuna”, istaknula je saborska zastupnica.

Što se tiče SDP-a, Benčić je rekla da za dio bivših članova postoji razlog zašto više nisu u toj stranci.

“Hoće li netko prijeći u većinu? Ta mogućnost postoji”, zaključila je Sandra Benčić za N1.

Komentari